MENU

OMÜ’lü Akademisyenlerin Projeleri TÜBİTAK Destek Programında
14 May 2024, Tuesday - 10:04
Updated: 18 May 2024, Saturday - 17:45

'Araştırma Üniversitesi' adayı olan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) üretilen projeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) desteklenmeye devam ediliyor. Son olarak 2 projemiz daha TÜBİTAK 1002 Destek Programı kapsamına alındı.

Yüksek Sıcaklık ve Kuraklık Streslerine Dayanıklı/Tolerant Nitelikli Biber (Capsicum chinense) Çeşit Adaylarının Geliştirilmesine Yönelik Proje

TÜBİTAK 1002 Destek Programı kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya tarafından sunulan sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı biber çeşit adaylarının geliştirilmesi ile ilgili proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü.

“Capsicum Chinense Türüne ait Nitelikli Biber Hatlarının Yüksek Sıcaklık ve Kuraklık Streslerine Dayanıklılık Düzeylerinin Morfolojik, Fizyolojik ve Biyokimyasal Olarak İncelenmesi” adlı proje; Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünden Prof. Dr. Deniz Ekinci, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Prof. Dr. Hakan Arslan ve Samsun Meslek Yüksekokulu (MYO) Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünden Doç. Dr. Dilek Kandemir’den oluşan ekip tarafından yürütülecek. Projede ayrıca Ziraat Mühendisi Fatih İpek de bursiyer olarak yer alacak.

Proje ile daha önceden morfolojik ve moleküler karakterizasyonları tamamlanmış nitelikli C. Chinense’nin hem yüksek sıcaklık stresi hem de kuraklık stresine dayanıklı/tolerant hatlarının saptanması ve biber anaç ıslah programında değerlendirilmesi amaçlanıyor. Projenin sera denemeleri ise üniversite-sanayi iş birliği doğrultusunda Antalya’da yerli bir firma olan Petektar Tohumculuk’un Araştırma Geliştirme (AR-GE) seralarında Ziraat Mühendisi Büşra Yapıcı ile birlikte gerçekleştirilecek.

Düşük Sıcaklığa Tolerant/Dayanıklı Turp Çeşit Adaylarının Geliştirilmesine Yönelik Proje

Diğer yandan Samsun MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Kandemir’in yürütücü, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya’nın araştırıcı ve Melek Nur Özdemir’in bursiyer olarak yer aldığı düşük sıcaklığa dayanıklı turp çeşit adaylarının geliştirilmesine yönelik proje de TÜBİTAK 1002 Destek Programı’na alındı.

Desteklenen proje, "Yerel Turp Genetik Kaynaklarının Düşük Sıcaklığa Dayanım Düzeylerinin Fizyolojik ve Biyokimyasal Parametrelerle İncelenmesi, Düşük Sıcaklığa Tolerant/Dayanıklı ve Hassas Olarak Belirlenen Genotiplerin Sonbahar ve Kış Dönemi Yetiştiriciliğinde Performanslarının Karşılaştırılması" adını taşıyor.

Proje sayesinde ülkemizin yerel turp genetik kaynakları kullanılarak düşük sıcaklığa tolerant, sonbahar geç ve kış dönemi yetiştiriciliği için uygun yerli hibrit turp çeşit adaylarının ebeveynlerinin belirlenmesi planlanıyor. Böylece gelecekte üniversite ve özel sektör iş birliği ile düşük sıcaklığa tolerant hibrit turp çeşitlerinin geliştirilmesi ve yerli hibrit turp tohum üretiminin sağlanması hedefleniyor.

OMÜ olarak akademisyenlerimizi ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyor, ortaya koydukları projelerin ülkemiz tarımına önemli kazanımlar sağlamasını temenni ediyoruz.

X
Secure Login

This login is SSL protected