MENU

Prof. Dr. Selim Aytaç: “Kenevirli Ürünlerin Karbon Ayak İzi Düşük”
22 January 2024, Monday - 11:43
Updated: 22 January 2024, Monday - 11:51

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirden üretilen ürünlerin karbon ayak izinin diğer sanayi ürünlerine göre düşük olduğunu söyledi.

2023 yılında Samsun'da yaklaşık 2 bin 730 dönüm alanda üretilen kenevir, tekstil başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. 'Kenevir üretim üssü' olarak adlandırılan Samsun'da, Narlı ve Vezir isimleriyle iki çeşit kenevir tescil edildi.

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirle üretilen giysilerin, diğer sentetik ürünlere göre daha az karbon ayak izine sahip olduğunu söyleyerek, "Kenevirin diğer ürünlerden daha yüksek karbondioksit emiliminin olması ve daha yüksek oksijen salımı yapması, onu negatif karbon ayak izi ile sanayi sektörüne getirmektedir." ifadelerini kullandı.

“Piyasada daha değerli olacak”

Kenevirli ürünlerin, diğer katma değeri yüksek ürünlere göre üstünlükleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aytaç, "Kenevirin birim alandaki karbondioksit absorbsiyonu, diğer bitkilere göre yüksektir. Örneğin 1 ton kuru madde üretildiği zaman birim alanda 1.62 ton karbondioksit emisyonu vardır. Bu üretim esnasında onun karbon ayak izini düşürmektedir. Karbon ayak izi bir mamulün üretilmesi esnasında kullanılan karbon miktarıdır. Sanayi üretimlerinde karbon ayak izi ölçülmeye başlanmıştır ve düşük karbon ayak izine sahip ürünler piyasada daha çok değerli olacaktır. Hatta yüksek karbon ayak izine sahip ürünlerde ek vergilerin alınması gündeme taşınmıştır. 2019 yılında Avrupa Birliği'nde kabul edilen Yeşil Mutabakat Anlaşması da bunun temelini oluşturmaktadır." diye konuştu.

“Doğal yaşama katkı sağlıyor”

Kenevirden üretilen kıyafetlerin sentetik ürünlere göre vücuda daha fazla hava aldırdığını belirten Aytaç, "Kenevir üretimi esnasında kullanılan tarımsal ve teknolojik girdilerin her biri bir karbon salınımını gerektirir. İlaç ve gübre kullanımı, tarımsal işlemler ve sonrasındaki sanayi işlemlerinin hepsi karbon kullanımını zorunlu kılıyor. Bitkinin arazideyken üretmiş olduğu oksijen ve absorbe ettiği karbondioksit, pozitif bir kar olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca sanayi sektöründen daha az işleme tarzıyla, diğer bitkilerden elde edilen ürünlere göre daha az karbon ayak izi ile nihai ürüne dönüşmektedir. Bu bir avantaj. Yapılan çalışmalar, vücudun kenevirli ürünlerle sentetik ürünlere kıyasla daha fazla hava aldığını ve daha doğal bir yaşam sürülmesine katkı sağladığını ortaya koymuştur." dedi.

X
Secure Login

This login is SSL protected