MENU

Fikirlerin Teknolojik İnovasyona Dönüştüğü AR-GE Maraton’da Ödüller Sahiplerini Buldu
10 June 2023, Saturday - 13:23
Updated: 10 June 2023, Saturday - 13:57

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım (YEDAŞ) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) iş birliğiyle, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüğünde, bu yıl ilki düzenlenen AR-GE Maraton Hızlandırma Programı final etkinliğinde ödüller sahiplerini buldu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen programa; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Yıldırım, Teknopark Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi İdris Sancaktar, YEDAŞ Dağıtım Direktörü Ümit Yaşar Kışla ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Fikrinle Aydınlat sloganı ile çıkış yapan, öğrenci, akademisyen ve start-up’ların prototip seviyesindeki projeleriyle katılım sağladığı programla; Elektrik Dağıtım Sektörü ve Dağıtım Teknolojileri konularında yenilikçi, teknolojik, ekonomik ve çevresel açıdan çözümler üreten AR-GE Proje fikirlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Programda proje ön elemelerini geçen 11 finalist adaya, ön mentörlük eğitimi verildi. Mentörlük sürecinde ise; Proje Çeşitleri, EPDK, TEDAŞ, Enerji Bakanlığı Mevzuatı, Veri Okuma İşlemi, Dağıtım Şirketlerinde İhtiyaç Belirlenmesi, Mevcut Durum Tespiti, Buluş Kavramı, Patentlenebilirlik Şartları, Patent Tescil Süreçleri, Sunum Dili ve Teknikleri, Etkili Konuşma gibi farklı alanlarda eğitimler verildi.

Rektör Ünal: Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler arasında 11 basamak yükselerek 35’inci sırada yer aldık

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Yaklaşık üç yıl önce üniversitemizde bir revizyon çalışması başladı. Gelenekselleşmiş ve alışılagelmiş bir eğitim yeni dünyada karşılığını bulamayacaktır. Üretilen bilginin AR-GE ile yenilenmesi gerekiyor. OMÜ 2014 yılında Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler arasında 50’inci sırada yerini aldı. 2021 yılında 46’ıncı sıraya yükseldik. OMÜ Girişimci ve Yenilikçi Üniversite hedefinde doğru yolda olduğunu, 35’inci sıraya yükselerek kanıtlamış oldu. Üniversitemiz, Sektör Kampüste programında ilk 20 üniversite arasında yerini aldı. Mezun yeterliliği somut hedeflerimizden birisi. OMÜ her mezununa proje yapma ve araştırma teknikleri dersini alma zorunluluğunu getirdi. Bu çalışmamız yıl içerisinde tekrar düzenlenmeye tabi tutuldu. TTO üniversitenin kendi içerisindeki bir yansıması oldu. 140 proje ile başlayan bu süreç iki yılın sonunda 422 proje ile büyük bir başarı elde etti. Bu başarı üniversitemizdeki vizyon değişikliğini ortaya koymuş oldu. Bu projelerin sektörle tanışması gerekiyor. AR-GE ihtiyaçlarını üniversiteler üzerinden yürütmesini istiyoruz. Bu çalışmalar mevcut yapıyı güçlendirerek maliyeti de azaltacaktır.” şeklinde konuştu.

“Güçlü sonuçlar alarak, daha verimli ve etkili çalışmalara imza atacağız”

Rektör Ünal sözlerine şöyle devam etti:

“Hedefimiz, AR-GE fikrinin üniversite hocaları tarafından lisans düzeyindeki öğrencilere teşvik edilmesidir. Üniversitemiz yaptığı çalışmalarla proje yazma oranını artırmayı başardı. Ayrıca sektör ile yakın çalışarak, üniversitelerin bünyesindeki laboratuvar ve insan kaynağını paylaşmak suretiyle proje verimliliğinin artırılması sağlanabilir. Bu sayede güçlü sonuçlar alarak, daha verimli ve etkili çalışmalara imza atmış olacağız.’’

AR-GE Maraton’da 11 finalistin yer aldığını belirten Rektör Ünal sözlerini şöyle noktaladı:

“ ‘Fikrinle Aydınlat’ adında güzel bir slogan belirledik. Enerji sektöründeki yenilikçi gelişmeleri takip ederek, proje üreten her arkadaşımızı takdir ediyorum. Düşüncelerini projeye çevirerek yarışmaya katılmaları ve ödül kazanmaları başarının önemli bir adımdır. Yarışmaya katılan ve yarışmada kendi projesini sunan her arkadaşımızı tebrik ediyorum.”

YEDAŞ Dağıtım Direktörü Kışla: Gelecek nesillerimize sürdürülebilir, temiz ve güvenilir bir enerji sistemi bırakmak için birlikte çalışmalıyız

Programda konuşan YEDAŞ Dağıtım Direktörü Ümit Yaşar Kışla ise Elektrik dağıtım sektörünün günümüzde büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Gelecekte, enerji kaynaklarının daha sürdürülebilir, yenilenebilir ve verimli olması gerekecek. Bu süreçte, inovasyon ve teknolojik ilerlemeler sektörümüzü dönüştürmek için kritik bir faktör olacaktır. AR-GE fikirlerinin yarıştığı bu organizasyon, genç yeteneklerin potansiyelini ortaya çıkarmak ve sektördeki işbirliklerini güçlendirmek için önemli bir adımdır. Katılımcıların sunacakları fikirler, enerji dağıtımında verimlilik, akıllı şebeke teknolojileri, yenilenebilir enerji entegrasyonu ve enerji depolama gibi alanlarda büyük bir etki yaratabilir. Bu fikirler, sektörümüzün karşılaştığı meydan okumalarla başa çıkmak ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için önemli çözümler sunabilir. Sektörümüzdeki bu tür inovasyon çabaları ve iş birlikleri, sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın enerji geleceğini şekillendirecektir. Gelecek nesillerimize sürdürülebilir, temiz ve güvenilir bir enerji sistemi bırakmak için birlikte çalışmalıyız.” dedi.

Derece elde eden yarışmacılara para ödülü verildi

Video gösterimi yapılan program sonunda; Samsun Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Bilgehan Kasım, ‘Lityum Temelli Bataryalar için Batarya Yönetim Sistemi’ adlı projesiyle birinci olarak 30 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Öğr. Gör Arife Kübra Yontar, Dr. Öğretim Üyesi Sinem Çevik, ‘Fotovoltaik Güneş Enerji Panelleri için Bitki Özü Modifiyeli Fotokatalitik Polimer Nanokompozit Kaplamalar’ adlı projeyle ikinci olarak 20 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Dr. Öğretim Üyesi Serkan İşcan ise ‘İletim ve Dağıtım Hatlarında Buz Yükünün Oluşmasını Önleyici Bir Elektronik Set Tasarımı’ adlı projeyle üçüncü olarak 10 bin TL’lik ödülün sahibi oldu.

AR-GE  Maraton Hakkında

YEDAŞ ve OMÜ-TTO işbirliği ile başlatılan programda; yerli ve milli bilinci yükseltmek, Start-Up, Akademisyen ve Üniversite öğrencilerinde girişimcilik bilincini pekiştirmek amaçlanıyor. Elektrik
Dağıtım sektörünün dijitalleşmesine katkı sağlayarak, sürdürülebilirlik anlayışı ve ileri teknoloji uygulamaları ile sektöre yön veren yeni nesil enerji şirketi olmak hedefleniyor. Gençlerin özgün, yenilikçi, inovatif, ve teknoloji tabanlı iş fikirleri alanında projeler üretmesini teşvik etmek de istekler doğrultusunda. Bu hedefte AR-GE bilincini yaygınlaştırarak ödüller aranıyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected