MENU

OMÜ, 9’uncu MS Hasta Kampı’na Ev Sahipliği Yaptı
09 May 2023, Tuesday - 16:13
Updated: 09 May 2023, Tuesday - 16:14

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde yer alan OMTEL Otel’de “Multipl Skleroz (MS) Hasta Kampı” gerçekleştirildi. 

9’uncusu gerçekleştirilen kamp, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 150 hastaya ev sahipliği yaptı. Kampta hastaların sosyal hayatında MS’le nasıl yaşayacağı ve hastaların rehabilitasyonunu sağlanması hedeflendi. Program kapsamında; diyetisyenler eşliğinde beslenme eğitiminden yoga ve pilatese kadar birçok etkinliğe yer verildi.

“Hastalarımıza fizyoterapi, psikoterapi, beslenme eğitimi, oyun gibi farklı etkinlikler düzenliyoruz”

Düzenlenen kamp hakkında bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, “Türkiye’nin farklı illerinden ve yurt dışından 150 MS hastası Samsun’a gelip burada konaklıyor. Hastalarımızla farklı etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Program kapsamında ise hasta ve yakınlarına bilgilendirme yapılıyor. Bunun yanı sıra hastalarımıza; fizyoterapi, psikoterapi, beslenme eğitimi, oyun ve müzik gibi farklı programlar düzenliyoruz. Yapılan kampın başta MS hastası ve yakınları olmak üzere tüm katılımcılara katkı sağladığını düşünüyoruz. Bu proje sayesinde hastalar ve yakınları MS hastalığını hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyorlar. Hastalıkla daha iyi mücadele edeceklerini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında geniş katılımla gerçekleştirdik”

Her yıl mayıs ayının son haftası tüm dünyada MS haftası olarak kutlandığını vurgulayan Prof. Dr. Murat Terzi sözlerine şöyle devam etti:

“Hasta yaşam kalitesi anlamında örnek gösterilen bu etkinliğimizi son 9 yıldır 19 Mayıs haftasında ve Samsun’da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu yıl da Cumhuriyetimizin 100. yılında geniş katılımla en iyi şekilde gerçekleştirdik. MS kampı projesi hasta ve yakınlarının katılımıyla bundan sonraki yıllarda da devam edecek.”

‘Genç yaşta bireyi engelli yapan nörolojik bir hastalık’

MS hastalığının daha fazla farkındalık kazanması gerektiğin vurgulayan Prof. Dr. Terzi, şunları aktardı:

"Toplumumuzda 70 bin MS hastası mevcut. Bölgemiz Orta Karadeniz’de 8 bin MS hastası yaşıyor. Genellikle genç ve kadın hastalarda görülen bir hastalık. 20 ila 40 yaş arasında görülüyor. Genç yaşta bireyi engelli yapan en önemli nörolojik hastalıkların başında geliyor. Tabii her hastamız engelli olmuyor fakat koltuk değneğine, tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan hasta sayımız çok fazla olduğunu görüyoruz. Bu hastalık beyin ve omurilik hastalığı, bulaşıcı bir hastalık değil ama bununla ilgili nörolojik kliniklerimize başvuran hastalarımızda çok sık gördüğümüz şikayetler görme kaybı, kol ve bacak güçsüzlüğü ve idrar kaçırma gibi sorunlar olabiliyor. Kampımızı çok önemsiyoruz çünkü hiçbir ilaç bundan daha iyi gelmemişti bize diyoruz. Hatta hastalarımız bize 'hem kamp yapıyoruz hem tatil yapıyoruz hem de hastalığımızı öğreniyoruz' diyor. Bu açıdan bakıldığında sadece MS hastalığı için değil, diğer nörolojik ve sağlık alanındaki hastalıkların tedavisi için örnek bir proje olabileceğini düşünüyoruz."

“Kampa İsviçre’den geliyorum”

Kampın faydalarından ve yurt dışına göre farklı metotlar uyguladığını söyleyen MS hastası Emrah İnan, “Kampa İsviçre’den geliyorum. Yaklaşık 10 yıldır MS hastasıyım ve yurt dışında tedavi görmekteydim. Aslında buraya katılmamın en büyük sebebi diğer MS hastalarıyla bir araya gelmek ve fikir alışverişi yapabilmekti. Multipl skleroz kampında detaylı bilgiler paylaşıldığını gördüm ve geldim. Burada düzenlenen etkinliklerin yurtdışında gözlemlediğim etkinliklerden daha farklı ve etkili olduğunu düşünüyorum. Sayın Murat Terzi doktorumuz bu konu için ülkemizde iyi bir öncü olmakta. Bundan dolayı kendisi ve emeği geçen tüm herkese teşekkür ederim.” dedi.

Multipl Skleroz (MS) Hakkında

Multipl Skleroz (MS) hastalığı toplumlarda genel olarak az bilinen bir beyin ve omurilik hastalığıdır. Hastalar güçsüzlük, görme kaybı, dengesizlik gibi şikâyetler nedeniyle günlük işlerinde zorluklar yaşayabiliyor. Ayrıca yorgunluk, unutkanlık, idrara sık gitme ve idrar kaçırma gibi şikâyetler de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

X
Secure Login

This login is SSL protected