MENU

TÜBİTAK’ın Tepe Yöneticilerinden OMÜ’de Proje Kültürünü Besleyecek Eğitimler
04 May 2023, Thursday - 16:00
Updated: 07 May 2023, Sunday - 01:06

‘Araştırma Üniversitesi’ olma idealine adım adım yaklaşan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), bu hedefin önemli bileşenlerinden proje üretme, yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemini özendirmek amacıyla “TÜBİTAK ARDEB ve TEYDEB Proje Eğitimleri” verildi.

TÜBİTAK ARDEB ve TEYDEB (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma Destek Programları Başkanlığı / Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) Proje Eğitimleri’nin adresi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKM) oldu.

Söz konusu eğitimlerde başkent Ankara’dan OMÜ’ye davet edilen TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı ile Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek görev aldı.

AKM’deki eğitim programına; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Sevim Alışır ve Prof. Dr. Selim Eren, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Demir, fakülte dekanları, akademisyen ve araştırmacılar katıldı.

Rektör Prof. Dr. Ünal “Araştırma Üniversitesi olmaya çok yakınız”

Programın açılış konuşmasında söz alan Rektör Yavuz Ünal, OMÜ’nün sergilediği performans ve bu doğrultudaki verilerle ‘Araştırma Üniversitesi’ olmaya çok yaklaştığını vurgulayarak “Üniversitenin konumu ve coğrafyası gereği yapılan kurum içi çalışmalara bakıldığında kesinlikle bunu gerçekleştirecek bir potansiyele sahibiz. Göreve geldiğimiz süre içerisinde Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Akreditasyon Belgesi aldık ve TÜBİTAK desteklerinde sayımızı yukarıya çıkardık. Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde ise 11 basamak birden yükselerek Türkiye’nin ilk 35 üniversitesi arasında yer almayı başardık.” ifadelerini kullandı. 

“OMÜ ‘Gıda Teknolojilerinde Uzmanlaşan Üniversite’ unvanına erişti”

OMÜ’nün hedeflerine kendinden emin olarak ilerlediğine dikkat çeken Rektör Ünal, devamında “Yükseköğretim Kurulu tarafından Üniversitemize, ‘Gıda Teknolojilerinde Uzmanlaşan Üniversite’ unvanı verildi. Geldiğimiz noktaya baktığımızda hem mutluluk veren hem de sorumluluğun ağırlığını hissettiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Ulaştığımız konumdan geriye düşüş asla kabul edilemez. Üniversite olarak hedeflerimiz var ve bu hedefler doğrultusunda daha profesyonel olmamız gerekiyor. Bu profesyonelliğe, kişisel becerilerle değil, kurum ilişkilerinin güçlenmesi adına multidisipliner (çok alanlı) çalışmalarla erişmek gerekiyor. Desteklediğimiz araştırma geliştirme (AR-GE) politikalarında ortaya koyduğumuz bir kararlılık var ki o da projelere birden çok katılımın olması. Proje sayılarını arttırmada uzmanların desteklerine ve görüşlerine de ihtiyaç duyuyoruz.” sözleriyle OMÜ’nün ‘Araştırma Üniversitesi’ olma yolculuğundaki azim ve istikrarını dile getirdi.

“Bu başarının arkasında fikrin ve AR-GE’nin gücü bulunuyor”

Yapılacak AR-GE çalışmalarında yeni yüzler görmek istediklerini söyleyen Rektör Ünal, OMÜ’’nün üniversiteler klasmanında yükselmeye yönelik çalışmalarını şu sözlerle anlattı:

“Geçtiğimiz yıllarda 7 öncelikli alan seçilmişti ve bu alanlar, bize patent ve ticarileştirme imkânı sağladı. OMÜ, üniversiteler arası patent alma sıralamasında 4’üncü, ticarileştirmede ise 7’inci sırada yer alıyor. Bizim hikâyemiz ilk önce bir kenevir tohumunun satışı ile başlamıştı. İtiraf edeyim, kurum olarak bunu nasıl yapacağımızı bilmiyorduk. Birçok yol denedik ve en sonunda kenevirimizi satışa çıkarttık. Yüzde 5 ile çıktığımız satışı, yüzde 15,5 ile gerçekleştirdik. Patent başarımızı ise adım adım daha da ileri taşıdık. Bu başarının arkasında fikrin ve AR-GE’nin gücü bulunuyor.”

Rektör Ünal’ın konuşmasının akabinde ilk sunumu gerçekleştiren TÜBİTAK ARDEB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, ARDEB ve bünyesindeki destek programları hakkında katılımcılara bilgiler vererek nitelikli insan ve nitelikli bilginin TÜBİTAK için önemli ve vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

ARDEB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı: “Projelerin geri çevrilme oranı düşük”

Konuşmasında destek programlarının dönemli, çağrılı ve dönemsiz olmak üzere 3 kategoriye ayrıldığını hatırlatan Arıcı, projelerin geri çevrilme oranının düşük olduğuna işaret etti. TÜBİTAK ARDEB kapsamında birçok destek programının bulunduğuna da değinen Arıcı, ayrıntılı olarak destek programlarının içeriği ve destek limitleri üzerinde durdu.

Programların hangi alanlarda proje kabul ettiği hakkında detaylar veren Arıcı, projelerin kabul edilmesi için gerekli olan koşullardan ve projelerin değerlendirilme sürecinden bahsetti.

“OMÜ, Karadeniz Bölgesinde 2’inci sırada”

ARDEB programlarına ilişkin genel destek oranları istatistiklerini paylaşan Doç. Dr. Arıcı, OMÜ’nün bu tablolardaki genel durumuyla ilgili verilere yer verdi.

OMÜ’nün Karadeniz Bölgesi’nde destek alan 20 üniversite arasında 2’inci sırada olduğunu belirten Arıcı “OMÜ’ye verilen destekler son yıllarda artış göstermekte. 2018 – 2022 yılları arasında OMÜ’den ARDEB'e 870 proje önerilmiş ve yine aynı dönemde 110 projenin desteklenmesine karar verilmiş.” dedi.

TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Selek “OMÜ, TEYDEB’den çok sayıda destek alıyor”

Eğitimler kapsamındaki ikinci sunum ise öğleden sonra TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek tarafından gerçekleştirildi. TÜBİTAK'ın yürüttüğü destek programları hakkında önemli paylaşımlar yapan Dr. Selek, OMÜ’nün TEYDEB'den çok sayıda destek aldığına dikkat çekti.

Dr. Selek, sunumunun ilerleyen bölümlerinde katılımcılara TEYDEB'in yapısı, verdiği destekler ve bu desteklerdeki son yenilikler, iş akış şemaları, projelerin kabul ölçütleri, Başkanlığın verdiği diğer destekler, yapay zekâ, BİGG+ (Bireysel Genç Girişim), KOBİ'ler (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler), sanayi, girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirme ve teknogirişim destekleri hakkında ufuk açıcı bilgiler aktardı.

“Bilim insanlarını ve üniversiteleri teşvik etmek üzere çeşitli yeni programlar hazırlıyoruz”

AR-GE projelerini desteklemek için üniversitelerle iş birliği içerisinde olmalarını hayati bulduklarını vurgulayan Dr. Hasan Selçuk Selek, TÜBİTAK'ın, bilim insanlarını araştırma ve geliştirme projeleri üzerinde çalışmaları konusunda teşvik eden bir kurum olduğunu kaydetti. Selek, TEYDEB olarak bilim insanlarını ve üniversiteleri teşvik etmek üzere çeşitli yeni programlar hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

“Bu yıl 1,7 milyar TL desteğimiz olacak”

‘Şirket kurmak istiyorum’ diyen bütün üniversite öğrencileri ve mezunlarına destek verdiklerine vurgu yapan Selek, “Şimdiye kadar başvurular için 450 bin lira destek sağlıyorduk. TÜBİTAK olarak girişimci ve yenilikçi öğrenci ve mezunlara yatırımcı olacağız. Bu gençlerimizin kurdukları ilk firmaların da yatırımcısı biz olacağız. Kısacası araştırma ve teknoloji geliştirme ekosisteminin gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Teknoloji ve yenilik bağlamında her girişime, her özgün projeye destek verdik ve vermeye devam edeceğiz. Yani doğru proje, doğru miktar ve doğru kişi için sahadayız. Bu yıl da 1,7 milyar TL desteğimiz olacak.” şeklinde konuştu.

Eğitim programı, katılımcı uzmanlara adlarını OMÜ’de yaşatacak olan fidanların sertifikalarının takdim edilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected