MENU

Anne ve Bebek Sağlığı Açısından Ebelik Mesleğinin Önemi
04 May 2023, Thursday - 14:39
Updated: 04 May 2023, Thursday - 14:39

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ile Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Ebeler Haftası kapsamında etkinlik düzenleyerek anne ve bebek sağlığı açısından ebelik mesleğinin önemi anlatıldı.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin konferans salonunda Doç. Dr. Serap Topatan moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe; Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeliha Koç, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ersin Köksal, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneler Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Yalçın Karabacak, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Melek Toraman, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Hemşiresi Hatice Alaftan, Ebelik Bölümü öğretim elemanları, ebelik öğrencileri ve ilgili kurumda çalışan ebeler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Melek Toraman, anne ve bebek sağlığı açısından ebelik mesleğinin önemini vurgulayarak 21-28 Nisan Ebeler Haftasını kutladığını belirtti. Daha sonra Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ersin Köksal, ebelerin emzirme danışmanlığı, bebek bakımı, anne sağlığı gibi konularda anne adayları ve yeni annelere rehberlik etmelerinin önemini vurguladı.

Ardından Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneler Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Yalçın Karabacak, “Ebelere çok fazla ihtiyacımız var. Sevgili annelerimizin en büyük destekçisi sizlersiniz” diyerek ebelik mesleğine vurgu yaptı. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Hemşiresi Hatice Alaftan ise ilgili kurumdan Kahramanmaraş merkezli depremde görev almak için göreve giden ebeler başta olmak üzere bütün ebelerin Ebeler Haftasını kutladı.

Açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. Serap Topatan moderatörlüğünde; Ebelik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Serap Öztürk Altınayak, “Geçmişten Günümüze Ebelik teması doğrultusunda “Geçmişte usta-çırak ilişkisiyle öğrenilen ebelik mesleği, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte nitelikli ebe sayısını artırmak amacıyla ebelik eğitimleri verilmeye başlandı. Günümüzde yüksek lisans ve doktora programı sayesinde mesleki gelişme devam etmekte.” ifadelerine yer verdi.

Ardından Ebelik Bölümü öğretim üyesi Arş. Gör. Dr. Zeynep Barol, “ICM 2023 teması olan ‘Tekrar Birlikte: Kanıttan Gerçeğe’ başlıklı bir sunumunda; ebelerin kanıta dayalı uygulamaları benimseyerek mesleğin doğru algılanması, değerinin takdir edilmesi ve hayatlara dokunmanın yanı sıra; otonomi, özerklik, saygınlık olarak kazanılabileceği vurguladı. Daha sonra Uzm. Ebe Aysun Ay Yılmaz ise “Kanıta dayalı ebelik uygulamaları konusunda, ebeler kanıta dayalı bakım vermesiyle birlikte sağlık bakım hizmeti kalitesinin ve hasta memnuniyetinin artacağı, bu sayede anne ve bebek ölüm oranlarında da azalma görüleceği konusunda katılımcılara açıklamalarda bulundu.

Konuşmaların ardından Dr. Öğr. Üyesi Serap Öztürk Altınayak, Arş. Gör. Dr. Zeynep Barol ve Uzm. Ebe Aysun Ay Yılmaz katılımcıların sorularını aldı ve etkinliği düzenleyen bölüm öğretim elemanlarına ve hastane yöneticilerine teşekkürlerini iletti.

X
Secure Login

This login is SSL protected