MENU

TÜSEB’den OMÜ Akademisyenlerine 791 Bin TL Bütçeli Proje Desteği
25 December 2022, Sunday - 22:01
Updated: 08 February 2023, Wednesday - 14:45

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) akademisyenlerinin; Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının (TÜSEB) araştırma geliştirme (AR-GE) projelerini desteklemek amacıyla ilk kez çıktığı 2022-B-01 çağrı programına yaptığı proje başvurusu desteklenmeye uygun görüldü.

OMÜ akademisyenlerinin ‘Konjestif Kalp Yetmezliğini Yönetmede Uzaktan Hasta İzleminin Etkinliğinin Orta Ölçekli Popülasyonda Araştırılması’ başlıklı projesi, bu kapsamda 791 bin TL bütçe ile desteklenecek.

Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Gökalp Clarke’ın yürütücü olduğu projede yine aynı fakülteden Dr. Öğr. Üyesi Seda Üstün Ercan;  Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Ömer Gedikli; Sağlık Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. İlknur Aydın Avci, Doç. Dr. Birsen Altay, Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak yer alıyor.

Hastaların uzaktan izlenebilmesi sağlanacak

Projenin ilk aşamasında, Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY) hastalarının uzaktan izlemini (takibini) sağlayan bir teknoloji platformunun geliştirilmesi ve devreye alınması amaçlanıyor. Geliştirilecek platform sayesinde tansiyon ve kilo gibi veriler, hasta evlerinden otomatik olarak klinisyen portalına aktarılacak ve hastaların uzaktan izlemi yapılacak. Ayrıca, hasta durumunda kötüleşmenin tespitine yönelik algoritmalar geliştirilerek platforma dâhil edilecek.

Projenin 24 ay içinde tamamlanacak

Projenin ikinci aşamasında ise geliştirilen bu sistemin etkinliği randomize kontrollü bir klinik çalışma ile sınanacak. Klinik çalışma 9 aylık bir süreçte gerçekleştirilecek olup projenin tamamı 24 ay içinde tamamlanacak. Projede aynı zamanda bu platform ile yapılan işlemlerin hasta bakım sonuçlarına yönelik etkileri ile ilgili bir maliyet analizi yapılacak.

Hasta izlemine yönelik çeşitli bilgilere ulaşılması hedefleniyor

Proje sonucunda, KKY hastalarının uzaktan izlemine olanak verecek bir platform geliştirilecek ve bu platformla yapılan hasta izleminin; hastaların fiziksel sağlık sonuçları, yaşam kaliteleri, duygu durumları, hastaneye başvuru ve yatış sayılarındaki değişim, hastalar, informal bakım verenler ve sağlık çalışanlarının memnuniyeti üzerine etkileri değerlendirilecek.  Ayrıca, proje ile elde edilecek sonuçlara dayanarak uzaktan hasta izlemine yönelik süreçlerin tasarımı için gereken rollerin, tedavi protokollerinin ve hizmet modellerinin belirlenmesine yönelik bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

OMÜ olarak akademisyenlerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

X
Secure Login

This login is SSL protected