“XVII. Ulusal III. Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresi”nin Merkezi OMÜ'nün Girişimleriyle Samsun Oldu
16 September 2022, Friday - 14:06
Updated: 20 September 2022, Tuesday - 19:20

Samsun, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok önemli akademisyeni bir araya getiren “XVII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresi”ne ev sahipliği yapıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Veterinerlik Cerrahi Ana Bilim Dalının girişimi ve organizasyonuyla 15 Eylül 2022 Perşembe günü Sheraton Grand Samsun Otel’de başlayan “XVII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresi”, yoğun bilimsel ve akademik programıyla 17 Eylül’e kadar devam edecek.

Kongrenin açılışına; Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Atakum Belediye Başkanı Avukat Cemil Deveci, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü, Samsun Serbest Bölge Müdürü Ferhat Dalğın, Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Bekir Karaosmanoğlu, Samsun – Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Habib Muruz, yerli ve yabancı akademisyenler ile genç araştırmacılar katıldı.   

Kongre Başkanı Prof. Dr. Özak: “Kongremizin hem bilimsel hem de sosyal yönden dolu dolu geçeceğine inanıyoruz”

Protokol konuşmalarıyla açılışı yapılan kongrede ilk olarak söz alan OMÜ Veteriner Fakültesi Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özak, 2020’de yapılması planlanan “XVII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresi”nin pandemi nedeniyle bu yıla ertelendiğini belirterek; “Ancak her şeye rağmen bu kongremizin hem bilimsel hem de sosyal yönden dolu dolu geçeceğine inanıyoruz. Şimdiye kadarki kongrelerde bazı ilkler de yaşandı. Erzurum’da düzenlenen kongre ilk uluslararası cerrahi kongresiydi. Daha sonra yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Yakın Doğu Üniversitesinde yapılan ise Türkiye dışındaki ilk veteriner cerrahi kongresiydi. Bizim kongrenin ilki de İngiltere, İsveç, Bulgaristan ve Hollanda’dan gelen 7 konuşmacımızın olması ki bunlar, alanlarında dünyada sayılı ve tanınan uzmanlar.” dedi.

38’i sözlü, 91’i poster sunum olmak üzere toplam 129 tebliğ

Akademisyenler ile serbest veteriner hekimlere yönelik kongrenin içeriğine değinen Prof. Dr. Özak, devamında; “Kongremizde 129 tebliğ bulunmakta ve bunların 38’i sözlüyken 91’i de poster sunum özelliğine sahip. Yurt dışından misafirlerimizin anlatacağı konular hem akademisyenlere hem serbest veteriner hekimlere hem de araştırma görevlilerimiz ve öğrencilerimize şüphesiz önemli katkılar sağlayacaktır. Dolayısıyla bilimsel anlamda çok verimli ve zengin bir kongre olacağını öngörüyoruz. Kongrenin organizasyonunda bizlere desteklerini esirgemeyen tüm sponsorlarımıza, Üniversitemiz Üst Yönetimi ile Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atakum Belediyesi, İlkadım Belediyesi ve Tekkeköy Belediyesine şükranlarımızı sunuyoruz, kongreye sahip çıktıkları ve bizleri yalnız bırakmadıkları için minnettarız. Herkesin keyifli bir kongre geçirmesini diliyorum.” sözlerine yer verdi.

Samsun – Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Muruz: “Kongre, yeni araştırmacılar için oldukça güçlü bir deneyim olacak”

Ardından kürsüye davet edilen Samsun – Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Habib Muruz da veteriner cerrahi kongrelerinin Türkiye’nin en köklü etkinliklerinden olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi: “Ahmet Hocam ve Kongre Düzenleme Kurulu, bu organizasyon için büyük bir emek verdi. Pandemi döneminden sonra yüz yüze bir kongre düzenleniyor, o yüzden bu büyük çabalarından ötürü kendilerini kutluyoruz. Kongrenin programı, akademik ve bilimsel içeriğinin yanı sıra, doğrudan pratiğe yönelik tebliğler de içeriyor. Bu noktada kongreyi özellikle serbest veteriner hekimlerin kendilerini güncellemeleri açısından büyük bir fırsat olarak değerlendirmelerini umuyorum. Kongre ayrıca, yeni araştırmacılar için oldukça güçlü bir deneyim olacak. Verimli ve keyifli bir kongre olması temennisiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Dekan Prof. Dr. Tütüncü “Türkiye’de üniversite tercih sıralamasında Fakülte olarak 4’üncü konumda bulunuyoruz”

Son olarak katılımcılara hitap eden OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü ise yaklaşık yarım asırlık maziye sahip OMÜ’de Veteriner Fakültesinin 1995’te kurulduğunu hatırlattı ve “Bu yıl 15. dönem mezunlarımızı verdik. Ülkemizde mevcut 31 veteriner fakültesi arasında bu yıl üniversite tercih sıralaması itibarıyla İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra 4’üncü konumda bulunuyoruz. Bu tablo da Türkiye’de 15’inci kurulan veteriner fakültesi olmamıza rağmen eğitim-öğretim kalitemizi göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Yüzde 90’ı tamamlanan ve yaklaşık 15 bin metrekarelik bir alana sahip yeni fakülte binamızı 2023 bahar dönemine yetiştirmeyi planlıyoruz. İnanıyoruz ki eğitim-öğretim ve araştırma kalitemizi yeni binamıza taşınmamızla daha da arttıracağız.” diyerek başarılarına ve gelecek projeksiyonlarına vurgu yaptı.

“Veterinerlik Cerrahi Ana Bilim Dalı, kongreyi düzenleyerek açıkçası gururla paylaşacağımız bir tabloya hizmet etmiş oldu”

OMÜ’deki Veterinerlik Cerrahi Ana Bilim Dalında çok ciddi emekler verildiğinin altını çizen Dekan Prof. Dr. Tütüncü, “Veterinerlik Cerrahi Ana Bilim Dalı akademisyenlerimiz, özellikle lisans ve lisansüstü eğitim-öğretimde ve araştırmada hem bilgi ve deneyimleriyle hem de disiplinleriyle çalışmalarını yürütüyorlar. Gururla ifade etmek isterim ki Veteriner Fakültesi pandemi boyunca hiç kapanmadan faaliyet gösteren iki fakülteden biriydi. Özellikle Hayvan Hastanesi bu süreçte hizmet veren yapı taşlarımızdan biri oldu. Veterinerlik Cerrahi Ana Bilim Dalı, kongreyi düzenleyerek açıkçası gururla paylaşacağımız bir tabloya hizmet etmiş oldu. Veteriner cerrahi akademisyenleri disiplinli ve özverili bir ekip çalışmasıyla zorlu eğitim aşamalarını tamamlamak durumundalar. Günümüzde bazı ülkelerde artık veterinerlik cerrahi ana bilim dalı; anestezi gibi, radyoloji gibi, ortopedi gibi ya da cerrahi yoğun bakım gibi alt disiplinlerle ayrılmış bir vaziyette. Dolayısıyla kongrenin, bu konunun da tartışılması yönünde bir fırsat verebileceğini düşünüyorum. Kongremize ulusal ve uluslararası bazda katılan bilim insanlarına, özellikle de klinisyen meslektaşlarımıza, genç akademisyenlere faydalı olmasını ve katkılar sağlamasını diliyorum. Kongrenin hayata geçmesinde başta Kongre Düzenleme Kurulu ile katılım ve destekleriyle yanımızda olan kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyoruz. Karadeniz’in büyüleyici güzelliğinde keyifli ve amacına ulaşmış bir kongre geçirmenizi temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“XVII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresi”nde; pet, çiftlik hayvanları, at, egzotik ve yaban hayat cerrahisi alanlarında sözlü ve poster sunumların yapılacağı bilimsel programın dışında, tüm katılımcıların güzel vakit geçireceği sosyal etkinliklere de yer verilecek.

Kongrede ayrıca, katılımcı paydaşlar tarafından açılan stantlarda veteriner cerrahisiyle ilgili ürün ve materyaller de sergileniyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected