MENU

OMÜ, ISIF’22’de 1’i WIPO Prestij Ödülü Olmak Üzere 7 Ödülün Sahibi Oldu
04 September 2022, Sunday - 13:03
Updated: 11 September 2022, Sunday - 14:07

2016 yılından bu yana dünyanın en fazla ziyaretçi sayısına sahip uluslararası buluş fuarı unvanını koruyan İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı [Istanbul International Inventions Fair (ISIF)], bu yıl Samsun’un ev sahibi olduğu yine dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji fuarı TEKNOFEST 2022 bünyesinde düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRK PATENT), Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu [International Federation of Inventors' Associations (IFIA)], Dünya Fikrî Mülkiyet Teşkilatı [World Intellectual Property Organization (WIPO)], Avrupa Patent Ofisi [European Patent Office (EPO)] ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının destekleri ile organize edilen ISIF’22 farklı ülkelerden buluş sahiplerini, araştırmacıları ve yenilikçi girişimcileri bir araya getirdi.

Samsun Çarşamba Havalimanı’nda 30 Ağustos 2022’de başlayan ve 4 Eylül 2022’de kapanışı yapılacak TEKNOFEST 2022 kapsamındaki ISIF’22’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ise 1 WPO prestij ödülü, 1 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya olmak üzere toplamda 7 ödül kazandı.

Önemli ödüller arasında yer alan WPO Prestij Ödülünü ‘Psödofakik Gözlerdeki Göziçi Lens Üzerine Yapıştırılabilen İntraoküler İkincil Lens ve Uygulama Yöntemleri’ adlı buluşuyla OMÜ Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yeter alırken, altın madalya ödülü de ‘Nanomalzeme Katkılı Fiber Takviyeli Termoplastik Kompozit Malzeme ve Bunun Üretim Yöntemi’ adlı buluşlarıyla OMÜ Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Demircan ve Makine Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz’ün oldu.

OMÜ’ye 2 gümüş madalyayı ‘Bal Arısı Kolonileri İçin Kraliçe Arı Üretim Aparatı’ adlı buluşlarıyla Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Yusuf Yakut, Öğr. Gör. Harun Çolak, Onur Baş ve ‘Bitki Özleri İçeren Fotokatalitik Özellikli Polimer Kompozit Malzeme ve Bu Malzemenin Hazırlanması İçin Bir Yöntem’ adlı buluşlarıyla OMÜ Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sinem Çevik ve Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Arife Kübra Yontar getirdi.

OMÜ’ye 3 bronz madalyayı ise ‘Fonksiyonel Dereceli Çok Fazlı Yeni Nesil Hibrit Balistik Zırh’ adlı buluşlarıyla OMÜ Makine Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Arş. Gör. Dr. Tuğba Mutuk, Mühendislik Fakültesi öğrencileri Caner Uludoğan, Kutaycan Ağanoğlu, Öznur Akyol, ‘Balık Fileto Çıkarma Makinası ve Yöntemi’ adlı buluşlarıyla OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Kurgan ve Mühendislik Fakültesi Öğrencisi Ahmet Aydın, ‘Rüzgâr Enerjisi Kullanılarak Oluşturulan Elektrik Yüklerinin Depolanması İçin Bir Sistem ve Bu Sistem İle Elektrik Enerjisi Üretimi’ adlı buluşlarıyla OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Köysal, Dr. Öğr. Üyesi Ali Ekber Özdemir ve Öğr. Gör. Hakan Bülbül kazandırdı.

Temel hedefi; büyük çabalar sonucunda ortaya çıkarılan buluşların tanıtılması, halkla, üretici ve yatırımcıyla buluşturulması ve söz konusu alanlarda farkındalık yaratılması olan ISIF, fuar etkinliğinin yanı sıra düzenlenecek ulusal ve uluslararası çalıştaylarla da ekosistemin bilgi paylaşım merkezi olmaya önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected