Hemşirelik Bölümü Birinci Sınıf Öğrencileri Üniformalarını Giydi
24 March 2022, Thursday - 15:51
Updated: 25 March 2022, Friday - 10:39

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 1’inci sınıf öğrencileri, akademik dönem kapsamında üniformalarını giydi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndeki tören; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mehtap Ünlü Söğüt ve Doç. Dr. Afitap Özdelikara, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı, Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları, bölüm öğrencileri ve ailelerin katılımıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Recep Sancak: “Öğrencilerimizin, mesleklerini temsil eden üniformalarını giymeleri güzel bir başlangıcın simgesidir”

Öğrencilerin üniforma giyiş töreninde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak “Hemşirelik profesyonel bir meslek olarak sağlık sistemi içerisinde sayısal olarak en fazla üyesi olan bir disiplin. Öğrencilerimizin mesleğe olumlu bir başlangıç yapmaları, onların gelecekteki meslek yaşamlarını da etkileyecektir. Bu nedenle öğrencilerimizin, mesleklerini temsil eden üniformalarını giymelerini bu güzel başlangıcın simgesi olarak görüyorum. Bu vesileyle tüm öğrencilerimizi ve öğrencilerimizin değerli ailelerini kutluyorum.” dedi.

Dekan Yardımcısı Afitap Özdelikara “Üniforma bir aidiyet ve kimlik göstergesidir”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Afitap Özdelikara da hemşirelik mesleğinin önemini vurguladığı konuşmasında “Bugün önemli bir gün, birazdan hemşirelik öğrencilerimizin mesleğe adım atmalarının ilk simgesi olan üniforma giyme heyecanına tanık olacağız. Üniforma bir aidiyet ve kimlik göstergesidir. Hemşirelik üniforması ise bakımın, hastaya karşı merhametin, dürüstlüğün ve güvenin gizli bir sözleşmesidir. Bugünden itibaren gururla taşıyacağınız bu üniforma; bir mesleği temsil etmenin çok ötesinde, sizler için eşsiz bir yol haritasıdır. Sadece başarı ve sonuç odaklı değil, aynı zamanda insan ve değer odaklı, önemseyen, sorgulayan hemşireler olmanızı bekliyoruz. İnsanların hayatlarına sunacağınız sağlık ve mutluluğun öncelikle sizlerin yaşamlarında bulunmasını; mesleğinde yetkin, bildiklerini etik sınırlarda uygulayan, öğreten ve öğrenen hemşireler olmanızı ve bu üniformayı bugün nasıl gururla ve lekesiz taşıyorsanız meslek hayatınız boyunca da öyle taşımanızı temenni ediyorum.” ifadeleri kullandı.

Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı: “Hemşire üniforması giymeniz kadar onu nasıl taşıdığınız da önemlidir”

Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı ise hemşirelik mesleğiyle özdeşleşen beyaz üniformanın temsiliyetine değinerek “Üniforma, onu giyen kişilerin, özel bir grubun üyesi olduklarını gösteren bir semboldür. Ayrıca, üniformanın sembolik anlamı aslında o gruba üye olan bir bireyin belirli normlara uyduğunu ve bu gruba ait temel beceri ve değerlere hâkim olduğunu göstermektedir. Hemşirelik mesleği açısından üniforma; hemşirelerin merhametli olduklarına ve bir başkasının bakımı için gerekli bilgiyi kendilerinde bulundurduklarına dair sözsüz özel bir anlam ifade eder. Bugün giydiğiniz hemşire üniformasıyla aynı zamanda hemşirelik mesleğini de temsil etmektesiniz. Bu nedenle hemşire üniforması giymeniz kadar onu nasıl taşıdığınız da önemlidir.” diye konuştu.

Prof. Dr. Özen Kulakaç "Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale ilk standart hemşirelik üniformasının doğuşuna öncülük etti"

Günün anlamını ve mesleki profesyonelliğin önemini belirten Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özen Kulakaç da hemşirelik mesleği ve üniformanın tarihsel gelişimine vurgu yaparken ikonikleşen hemşire üniformasının değerinden bahsetti. Prof. Dr. Kulakaç, sözlerinin devamında "Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale, ilk standart hemşirelik üniformasının doğuşuna öncülük etti. Nightingale, enfeksiyonların yayılıp artmasını önlemek için hijyene verdiği önem ve gösterdiği özenle simgeleşti." şeklinde konuştu. 

Çağdaş hemşireliği tanımlamaya devam eden Kulakaç, üniformanın tarihini ve zaman içinde değişimini anlamak ve anlamlandırmak gerektiğini ve üniformanın; ontolojik (varoluşsal) bir anlama sahip olduğu kadar aynı zamanda sosyal ve teknolojik değişimlere de bir yanıt niteliği taşıdığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından 125 birinci sınıf öğrencisi, modern hemşireliğin dünyadaki ve ülkemizdeki öncüleri olan Florence Nightingale ve Safiye Hüseyin Elbi'yi temsil eden sınıf arkadaşlarından mesleğe başlangıç ışığını almak üzere sahneye çıktı.

Tören, öğrenci hemşirelere kültürümüzde bir bağ simgesi olan karanfillerin takdimi ile coşkuyla devam etti. 2022 yılı üniforma giyme töreni karanfil takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected