Rektör Ünal Senato Üyelerini Havza’da Topladı
14 January 2022, Friday - 15:17
Updated: 13 June 2022, Monday - 11:13

Yeni Yılda İlk Senato Toplantısı’nın Mekânı Havza MYO

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Senatosu, yeni yılın ilk toplantısını Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın başkanlığında Havza Meslek Yüksekokulunda (MYO) yaptı.

Havza’da Rektör Ünal ve beraberindeki OMÜ Senatosu, Havza Kaymakamı Cengiz Nayman ile Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir ile buluştu.

Havza MYO’daki 2022 yılının ilk Senato toplantısından önce, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir tarafından Senato üyelerine OMÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde öğle yemeği ikramında bulunuldu. Düzenlenen yemek programında akademisyenlere Havza'nın yöresel yemekleri olan halukça çorbası ve tirit ikram edildi.

Rektör Ünal “Bu buluşmalar yerel yöneticilerle kaynaşmaya vesile olmaktadır”

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Üniversitenin yeni yönetiminin 2022 yılında merkez dışındaki ilk Senato toplantısını Havza’da gerçekleştirdiğini belirterek “Bu buluşmalar; hepinizin de bildiği gibi bir senato toplantısını, gidilen yerde icra etmenin de ötesinde Üniversitemizin en üst akademik organı olan Senatonun üyelerinin hem o ilçedeki birimimizi yakından görüp tanımaları ve bilmeleri açısından hem de o ilçemizdeki yöneticilerimizle tanışarak fikir alışverişinde bulunmaları ve kaynaşmaları bakımından son derece faydalı olmaktadır. Bizleri misafir eden Kaymakam Cengiz Nayman ve Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir’e çok teşekkür ederim.” dedi.

Havza Belediye Başkanı Özdemir “İlçemizin gelişmesi için yaptığımız çalışmalarda OMÜ her zaman yanımızda”

Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir de “Havza önümüzdeki dönemde hızlı bir büyüme yakalayacak. İlçemizin gelişmesi için yaptığımız çalışmalarda Üniversitemiz her zaman yanımızda ve onların desteğini görmek bizleri mutlu ediyor. Havza OSB’de üretim geliştikçe sanayicilerimize destek olmak adına Üniversitemiz ile yapacağımız iş birliği konuları da çoğalacaktır. Sayın Rektörümüze ve ekibine başarılar diliyorum.” dedi.

Havza Kaymakamı Nayman “Akademik çalışmalar ilçemize değer katacaktır”

Havza Kaymakamı Cengiz Nayman ise Havza'nın tarihî ve coğrafi konumu itibarıyla önemli bir ilçe olduğunu vurgulayarak yapılacak akademik çalışmaların ilçeye değer katacağını dile getirdi.

Yemek programında; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Cengiz Batuk ile Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Havza Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Acar, Havza MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dr. Ercan Tural ile Senato üyesi akademisyenler de hazır bulundu.

Yemek programının ardından OMÜ Senatosu, 2022’nin ilk Senato ve Yönetim Kurulu Toplantısı için Havza MYO’ya geçti.

“Önceliğimiz bir AR-GE üniversitesi olmak”

Havza MYO’daki amfide düzenlenen toplantı öncesi, OMÜ’nün revizyon çalışmaları ve gelecek tasavvurundan söz eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, 2022’yi Üniversitedeki değişim ve dönüşümün ikinci aşaması olarak gördüklerini belirterek şöyle konuştu: “2022’yi Üniversitenin geleceğini şekillendirecek altyapının oluşturulma dönemi olarak görüyoruz. Bu yeni dönemde bütün birimlerimiz ve altyapımızla araştırma geliştirmeye (AR-GE) yönelik hamlelerimizi tamamlamak niyetindeyiz. Dolayısıyla önceliğimiz; bir AR-GE üniversitesi olmak. Bu doğrultuda sizlerden sahaya özel yani kendi alanlarınıza özgü çalışmaları sıkılaştırmanızı istiyoruz. Bu süreci Üniversitemizde; yıldızı parlayan, ilgi çeken, öğrencilerin tercih listesinde ilk sıralarda olan bölümlere evirmek gerekiyor. Mevcudu da özellikle araştırma ya da lisansüstü gibi misyonlar yükleyerek revize etmeliyiz. Her seferinde yüzde 40 yahut 50 civarında dolacak bir bölümü, Üniversite olarak sürdürmenin bir anlamı yok. Yani söz konusu programı ya revize edeceğiz ya da kapatacağız. Her hâlükârda yüklerinden kurtulmak suretiyle biraz daha hızlı hareket edebilen, yolun ortasında şaşırmadan hedefine net bir şekilde yürüyebilen bir yapıdan bahsediyorum.”

“OMÜ, ürettiği stratejik bilgiyle girişimin önünü açan, girişimciye kılavuzluk yapan bir pozisyonda olmalı”

“Önümüzdeki 3 ay içerisinde bölüm bazlı bir değerlendirmeye gideceğiz” diyen Rektör Ünal, bu hususa Senato üyelerinin dikkatini çekerek devamında “Bizim sizlerden isteğimiz; mensubu olduğunuz birimlerin kendi iç yapısıyla ilgili bir değerlendirme yapmanız. Örneğin söz konusu bölüm, öğrenci almıyordur ama Üniversiteye AR-GE bağlamında katkı sağlıyordur, işte bu nokta çok önemlidir ve bu bağlamda değerlendirmelerinize ihtiyacımız var. Yine atama ve yükselmeyle alakalı stratejik bir karar değişikliği olacak ve değişiklik de tamamen performans odaklı bir yapılanmayı kapsayacak. Üniversitemize araştırma görevlisi alırken de spesifik bir alanı tayin edeceğiz ve alımlarımızı bu kritere göre yapacağız. Çünkü bu kriter; AR-GE, eğitim-öğretim ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirme açısından belirlediğimiz hedefe ulaşma noktasında elimizdeki en güçlü silah olacak. Yani mümkün olduğu kadar bölümlerin ihtiyacını karşılayacak kişilerle yürüyeceğiz. Ayrıca yine önümüzdeki zaman içerisinde bölüm bazlı bir kredi çıkaracağız, deyim yerindeyse bölümlerin fotoğrafını ortaya koyan. Bunu sizlerle de paylaşacağız. Her koşulda bununla ilgili değerlendirmeler yapacağız. Zira ne yapmak istediğimizi net bir şekilde biliyoruz ve bunu açıkça deklare ediyoruz. Bir an önce bitirmeye çalıştığımız revizyon sürecini; ‘İşte tamam yaptık’ mantığıyla değil de mezun yeterliliğini doğrudan ölçen bir sisteme dönüştürmeyi ümit etmekteyiz. Malumunuz, her disiplinin bir felsefesi vardır. Bu sebeple sürece katılan bütün akademik personel, bu felsefeyi kabullenip benimseyerek yola devam etmeli. 10-20 yıl sonra dünya nereye evrilecekse OMÜ’deki eğitim alan gençlerimizin buna hazırlaması gerekiyor. Bu anlamda 2022’yi de altyapının tamamlandığı yıl olarak kabul ediyoruz. Kısacası OMÜ, ürettiği stratejik bilgiyle girişimin önünü açan, girişimciye kılavuzluk yapan bir pozisyonda olmalı. Bunu inşallah hep beraber başaracağız.” açıklamasında bulundu.

“2022’de 4 farklı alanı öncelikli alan ilan edeceğiz”

Şubat ayında açık destek verecekleri alanın ‘eğitim teknolojileri’ olduğuna işaret eden Rektör Ünal, bu sürece ilişkin “Sosyal bilimler, fen bilimleri yahut sağlık bilimleri gibi bir ayrım yapmıyoruz. Eğitimi barındıran ve odaklayan ne varsa bizler buna açık bir biçimde destek vereceğiz ve uygulamalarla sonuca gitmeye çalışacağız. Bir sonraki çağrımız da medikal yani sağlıkla ilgili olacak. Bu açıdan 2022’de 4 farklı alanı, öncelikli alan ilan edip bunu masaya yatıracağız. Buradan çıkacak projeleri ‘mega proje’ye çevirmek suretiyle kendi altyapı ve felsefemizi dönüştürme yoluna gideceğiz. Her birinizin samimi gayreti, sonuç almamızı kolaylaştıracaktır.” şeklinde konuştu.

Rektör Ünal’ın konuşmasının ardından başlayan Senato ve Yönetim Kurulu Toplantısı’nda gündemdeki maddeler ele alındı.