MENU

OMÜ'de 2022-2023 Akademik Yılı Törenle Açıldı
20 October 2022, Thursday - 22:19
Updated: 24 October 2022, Monday - 16:09

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 2022-2023 akademik yılı açılış töreni geniş katılımla gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Kurupelit Kampüsünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başlayan tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından ardından müzik dinletisi ile devam etti.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ve OMÜ Youtube kanalından canlı yayınlanan törene; Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“OMÜ’yü Türkiye sıralamasında ilk 10’a yerleştirmek arzundayız”

Akademik yılı açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bu eğitim yılının yeni başarı hikâyeleri yazmamıza fırsatlar oluşturmasını diliyorum. Değişen dünyada değiştiren olabilmek için mevcut durumun analizi, gelecekle alakalı da perspektif ve strateji oluşturmamız gerekiyor. Önümüze koyduğumuz bazı hedefler var. Bunların başında OMÜ olarak University Ranking by Academic Performance (URAP) verilerine göre sıralamamızı 2 basamak daha yükselterek üniversiteler sıralamasında kararlı ilerleyişini sürdürdük. 2020 yılında üniversiteler sıralamasında 31’inci sırada olan OMÜ, 2021 yılında 28’inci sıraya ve 2022 yılında 250 puanlık bir artışla 26’ncı sıraya yerleşti. Ama hedefimiz OMÜ’yü Türkiye sıralamasında ilk 10’a yerleştirmek arzusundayız.” diye konuştu. 

“Yeşil ve çevreci üniversite için kampüsle alakalı çalışmalar yaptık”

Bölgenin kalkınmasına, uluslararası rekabet gücüne destek sağlayan, mezunu aranan bir üniversite inşa etme hayali içerisinde olduklarını belirten Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Kısa bir süre içinde yeşil ve çevreci üniversite için kampüsle alakalı bir takım çalışmalar yaptık. Kampüsümüzün karbon ayak izini çıkardık ve kampüsteki karbon ayak izini düşürmek üzere bir stratejik plan hazırladık. Bunun ulaşımdan tüketime varıncaya kadar tüketme kültürünü biçimlendirecek kadar stratejik planın içine de yerleştirdik. Bir diğeri ise kampüste doğal hayatın tekrar geri kazanılması ve doğal yaşamın korunması için sülün ve keklik salımı gerçekleştirdik. Bunlar bizim farkındalık kazanmamız için önemliydi.” ifadelerini kullandı.

“TEKNOFEST Karadeniz’de 17 ödül kazandık”

Konuşmasında kurumlar arasındaki ilişkiyi de önemsediklerine dikkat çeken Rektör Ünal, Samsun’da yapılması gereken her türlü hizmeti yapma noktasında OMÜ olarak üst düzey görev aldıklarını söyledi. Rektör Ünal konuşmasına şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda OMÜ ev sahipliğinde ve 6 üniversitenin paydaşlığında düzenlenen Orta Karadeniz Kariyer Fuarı’nı (OKAF) düzenledik. Önemli organizasyonda sıkı bir çalışma temposuna girdik. Üniversite öğrencileri başta olmak üzere gençlerin kamu sektöründen farklı kurumlar ve özel sektörden yüzlerce firmayla iletişim kurarak kariyer fırsatlarına yön vermelerini sağladık. Daha sonra TEKNOFEST Karadeniz paydaş üniversite olarak yer aldığımız ve bölgede ilk defa yapılan bir etkinlik oldu. Teknoloji festivali olarak nitelendirdiğimiz devasa organizasyonda Üniversitemizi ulusal ölçekte tanıtma fırsatı bulduk. Üniversite olarak 17 ödül kazanarak büyük başarıya imza attık. Son olarak ise FISU (International University Sports Federation) Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası (World Cup Combat Sports) maçları OMÜ ev sahipliğinde gerçekleşerek kentimizin spor kimliğinin gelişmesine katkıda bulunduk.”

“Sosyal seçmeli dersler oluşturduk”

OMÜ’de akademik ilgi oluşturmak, ardından da bilgi üretimini tutkuya dönüştürmek için bir dizi düzenleme yaptıklarını anlatan Rektör Ünal, “Bunlardan biri alan dışından en az iki ders alım zorunluluğu. Sosyal seçmeli olarak tanımlanan bu ders iki şekilde karşılanabiliyor. Biri normal ders gibi sıralı olarak almak diğeri ise akademik etkinliğe katılım sağlayarak gerekli krediyi tamamlamak. Akademik açılış programımızla süreci başlatıyoruz. Sevgili öğrenciler, salona girişinizde ve çıkışınızda öğrenci kimlik kartınızı okutarak etkinliklere katılımınızı kayıt altına aldırın. Kazançlı çıkacaksınız. Hayırlı olsun.” dedi.

“OMÜ’yü araştırma üniversitesi yapma hedefindeyiz”

2021 yılında OMÜ’nün Türkiye’deki girişimci üniversitelerin arasında yer aldığını belirten Rektör Ünal, “Burada hedef 50 üniversiteden biri olmak değil de 50 üniversitenin en iyisi olmak hayalindeyiz. Ayrıca 2023 yılı içerisinde OMÜ’yü araştırma üniversitesi yapma hedefi için yoğun çalışıyoruz. Uluslararasılaşmaya önem verdik, atama ve yükselme kriterlerini değiştirdik, her mezunu bir proje yönetmek zorunda olan bir Üniversite olduk.  2019 da patent sayısı sıfır olan OMÜ’nün 2022 yılının ilk 9 ayında patent sayısını 16’ya yükselttik, Ar-Ge’yi en çok önemsediğimiz alanların içinde gördük. Tüm bunlarla kendi bölgesinin ekonomisine, ticaretine doğrudan katkı sağlayan bir bilim merkezine dönüşmek amacındayız. Kentimize ve ülkemize daha fazla katkı sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

“Tıp Fakültesi Hastanesinde hafta sonu ameliyatları başladı”

Bilimsel ve akademik kaliteyi artırmak için Yayın Koordinatörlüğü’nü kurduklarını söyleyen Rektör Ünal, ayrıca Tıp Fakültesinde hayata geçirdikleri yeni uygulamadan bahsederek “OMÜ’de tarihi karar ile Tıp Fakültesi Hastanesinde hafta sonu ameliyatları başladı. Ardından mesai saatleri dışında randevulu teşhis ve tedavi hizmetleri verilmeye başlandı. Sağlık alanındaki kalitemizi ve memnuniyet oranımızı artırmak için Üniversite olarak yoğun çaba içerisindeyiz. 71 yoğun bakımı faaliyete sokarak Samsun'un sağlık üssü olması için elimizden gelen her çabayı göstermeye devam ediyoruz.” dedi.

“Hedefimiz OMÜ’yü yeni bir aktör olarak Türkiye'deki rakiplerinin arasına sokmak”

Üniversite içerisindeki merkezler hakkında bilgi veren Rektör Ünal, “Türkiye'deki en önemli merkezlerden birisi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM), yine başarılı çalışmalara imza atan Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÖKMER) gibi merkezlerimiz var. Tıp Fakültesinde önemli yeri olan transplantasyon merkezi var. Türkiye'de 3 üniversitede olan gen teknolojisi ile alakalı olan bir enstitü kurma ve bunu eğitimin bir parçasına dönüştürerek rekabetin bir parçasına dönüştüreceğiz. Yine Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teklifi ile Yaban Hayvanları Araştırma Enstitüsü adında yeni bir enstitü kurma yolundayız. Hedefimiz OMÜ’yü yeni bir aktör olarak Türkiye'deki rakiplerinin arasına sokmak.” diye konuştu.

Kurumlarla geliştirdikleri iş birliklerine değinerek AFAD İl Müdürlüğü ile kurdukları OMÜ Arama Kurtarma Takımı’nın çalışmalarından bahseden Rektör Ünal, OMÜ’nün bundan sonra kendi vizyonunu kendi stratejik planını hazırlayacağını vurguladığı konuşmasını 2023 yılında birçok hedefi gerçekleştirmek istediklerini söyleyerek bitirdi.

“Üniversiteler şehirlerin lokomotifidir”

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, “Üniversiteler şehirlerin lokomotifidir, Samsun’umuzun lokomotifi de OMÜ’dür. Diğer bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde ve yapılması gereken en güzel şeyleri yapıyor. Türkiye’de örnek teşkil edecek projeler geliştiriyor.  Bunlardan biri de bizim Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ve Samsun Üniversitesi arasındaki 2021 yılında yaptığımız protokol. Protokol ile hakim savcılarımıza hem yüksek lisans yapma hem de yabancı dil eğitimi alma şansı sağlandı ve 50 civarında hakim savcımız yüksek lisans imkanına kavuştu.” dedi.

“Tüm akademisyenlere ve öğrencilere başarılar diliyorum”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise yaptığı konuşmasında belediyenin üniversite ile hayata geçirdikleri iş birliklerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Beraber ortak çalışma yaptığımız birçok hocamız var. Üniversite-Şehir İş Birliği, Üniversite-Sanayi İş Birliğini her anlamda destekliyoruz. Her alanda ortak çalışma gerçekleştirdiğimiz Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 2022-2023 eğitim öğretim yılını kutluyorum ve bu yılın iki kurum açısından hayırlı gelişmelere vesile olmasını diliyorum. Başta Rektör Ünal olmak üzere tüm akademisyenlere ve öğrencilere başarılar diliyorum.”

“Yaşanılabilir bir dünya bırakmak için iklim değişikliğiyle mücadele etmeliyiz”

OMÜ Öğrencisi ve İklim Elçisi olan Batuhan Ateşli ise, “Tüm dünya ülkeleri küresel ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artış farklı şekillerde etkilenecektir. Akdeniz havzasında yer alan ülkelerden biri olan Türkiye ise iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar etkilerin kısa sürede tamamen yok olmasını mümkün olmadığını gösterse bile ısınmanın kaynağı bizler olduğumuz için çözümü de bizim çabalarımızla sınırlıdır. Hepimiz ben sizler hükümetler bütün kurum ve kuruluşlar bizden sonraki nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için iklim değişikliğiyle mücadele etmeli ve uyum önlemlerini almak için uğraş vermelidir.” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin ISIF Uluslararası Buluş Fuarında derece elde eden akademisyenlerine, FISU Üniversiteler Dövüş Sporları Kupasında madalya kazanan öğrencileri ve Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde yer alan akademisyenlere hediye takdimi yapıldığı tören; hatıra fotoğrafı çekilmesi ve AKM Fuaye Alanında katılımcılara ikram verilmesiyle sona erdi.

2022-2023 akademik yılı açılış töreni izlemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected