MENU

Rektör Danışmanı Ardalı “Sıfır Atık Proje’si Kısa Sürede Benimsendi”
17 Kasım 2019, Pazar - 19:58
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:54
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Danışmanı ve Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Yüksel Ardalı “Atık Yönetiminin Önemi ve Üniversitemizde Yapılan Atık Yönetim Faaliyetleri” konulu söyleşisiyle öğrencilere hitap etti.

“Malzeme, Endüstri ve Çevre” konulu ders kapsamında Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü lisans öğrencilerine yönelik düzenlenen söyleşi, Mühendislik Fakültesi Pembe Salon’da gerçekleşti.

Akademisyen ve öğrencilerin katıldığı söyleşide Prof. Dr. Ardalı, OMÜ’nün 60 bin kişilik bir topluluk olduğunu ve sistemin kısa sürede kurularak öğrencisi, öğretim üyesi ve personeliyle benimsendiğini belirtti. Prof. Dr. Ardalı gelecek planlarıyla sıfır atık çalışmalarını daha iyiye götürmenin yollarını aradıklarına dikkat çekerek tasarruf ve minimizasyon kavramlarının önemi üzerinde durdu.

“Tüm süreçler yenilenebilir enerjiye dayalı olmalı”

Söyleşisinde döngüsel ekonomide yer alan tüm ürünlerin ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan tüm süreçlerin yenilenebilir enerjiye dayalı olması gerektiğini vurgulayan Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Ardalı, toksik kimyasalların kullanımına son verilmesi, malzeme, ürün, süreç, sistem ve iş modelleri seviyelerini kapsayan bir ekonomik anlayışın yerleşmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ardalı bu sürece ilişkin “Tüm ürünler, süreçler ve malzeme tercihleri bu düşünce çerçevesinde, ömürleri tükendiğinde tekrar ayrıştırılabilir ve kullanılabilir şekilde tasarlanıyor. Bu düşünce her ne kadar geri dönüşüm kavramını hatırlatıyor olsa da geri dönüşüm süreçlerinde kullanılan enerjinin atık üreten süreçlerle üretiliyor olması ya da geri dönüşüm sonrasında da belli bir miktarda atık oluşabilmesi, bu 2 anlayışı birbirinden ayırıyor. Döngüsel ekonomi anlayışında, sarf malzemelerine ve uzun ömürlü ürünlere de farklı bir anlayışla yaklaşmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Döngüsel ekonominin can damarının malzeme bilimi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ardalı, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin, bu konuda çalışarak Üniversiteye ve ülkeye katkıda bulunmalarının beklendiğini dile getirdi.

Bitirme projelerinde sıfır atık vurgusu

Söyleşide ayrıca, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kübra Ökmen, Danışmanı Doç. Dr. Sevim Alışır ile yaptıkları “Atık Alüminyum Teneke Kutularından Alümina Eldesi” konulu çalışmayı katılımcılarla paylaştı. Sunumda, Bölümde üzerinde çalışılan özel konular ve yürütülen bitirme projelerinde, sıfır atık projesine destek verilerek atıkların geri dönüşümü üzerine yoğunlaşılması tavsiyesinde bulunuldu.

X
Secure Login

This login is SSL protected