MENU

Online MS Okulu Hastaları Hayata Bağlıyor
06 Mayıs 2020, Çarşamba - 13:46
Güncelleme: 02 Kasım 2020, Pazartesi - 10:46
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun'da her yıl mayıs ayı içinde gerçekleştirilen Multipl Skleroz (MS) Hasta Okulu Eğitim Kampı projesi, salgın (koronavirüs) önlemleri doğrultusunda 5 ülkenin katılımı ile internet üzerinden yapılıyor.

Türkiye genelindeki MS hastalarına tedavi sürecinde destek veren Karadeniz Multipl Skleroz Derneği; “7'nci MS Hasta Okulu Eğitim Kampı” projesini, tüm dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle internet üzerinden gerçekleştiriyor. Karadeniz Multipl Skleroz Derneği Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi yönetiminde yürütülen projeye, akademik personel ve şehrin bu alanda uzman isimleri destek veriyor. İnternet yoluyla online (çevrim içi) olarak verilen eğitim programına; Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan'dan hasta yakınları ile doktorlar katıldı.

Prof. Dr. Murat Terzi “Bu eğitim ve aktiviteler tedavi başarımızı arttıran önemli bir nokta”

MS tanısı koymak ve tedavi etmekle beraber hastalara sosyal anlamda da destek olmayı ve hayatlarını kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Terzi "Üniversitemiz öğretim üyeleriyle birlikte son 6 yıldır yaptığımız bir kamp çalışmamız vardı. Bunu her yıl mayıs ayı içinde sürdürüyorduk. Bu sene malum Covid-19 nedeniyle pandemi süreci içindeyiz. Bu nedenle her sene düzenlediğimiz kamp çalışmasını yüz yüze yapmayı şu an için ertelemiş durumdayız. Hastalarımızın evlerinde kaldığı bu süreçte egzersizlerini devam ettirmeleri ve dengeli beslenme alışkanlıklarını sürdürmeleri gerekiyor. Bu, bizim tedavi başarımızı artıran önemli bir nokta." dedi.

“Hedefimiz; Türkiye’deki bütün MS hastalarına ulaşmak”

Amaçlarının sadece bölgedeki MS hastaları değil, Türkiye'deki diğer MS hastalarına da ulaşmak olduğunu kaydeden Karadeniz Multipl Skleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, devamında şu bilgileri paylaştı: "Canlı yayınlarımız ile MS hastalarımıza hem moral vermeyi hem de tedavilerine destek olmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle aileleri ile birlikte yapabilecekleri etkinlikleri de programa ekledik. Online MS Okulu'nda, canlı yemek yapma ve deneyim paylaşma saatleri ile sosyal aktiviteler olacak. Ayrıca iftar sonrası programlar ile akşam saatlerinde de farklı sosyal etkinliklere yer verilecek.

Fizik tedavi, yoga, müzik dinletisi, psikoterapi

MS hastalığının kronik bir rahatsızlık olduğunu ve bu sebeple hastaların evde kalmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Terzi "Üniversitemizden çeşitli branşlarda personel arkadaşlarımızla ve şehrimizin bu konularda uzman kişilerin katkılarıyla bir dizi program gerçekleştirdik. Şu süreçte hastalarımız için en güvenli yer olan ev ortamına online olarak bizler gidelim dedik. Fizik tedavi, yoga ve egzersiz gibi fiziksel aktivite gerektiren yöntemlere başvuruyoruz, yanı sıra da müzik dinletisi, psikoterapi ve beslenme önerileri gibi aktivite ve desteklerde de bulunuyoruz." diye konuştu.

“Türkiye’de 40 bin MS hastası var; toplumda da tanınmayan bir hastalık”

OMÜ Nöroloji Anabilim Dalında kayıtlı 2 bin, Orta Karadeniz'de 8 bin, Türkiye genelinde ise 40 bin MS hastası bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Terzi, bu hastalığa ilişkin "MS hastalığı bulaşıcı veya genetik özelliği çok belirgin bir hastalık değil. Toplumda da çok fazla tanınmıyor. Bu nedenle bu hastalarımız, genelde hiç bilmedikleri bir beyin ve omurilik rahatsızlığı ile karşı karşıya kalıyorlar. Zaman zaman kendilerini 'Bu hastalık niye bende oldu?' diye suçlayabiliyorlar. Hatta ilerleyen aşamada hastalığı kabullenmeme durumuyla da karşılaşabiliyoruz. Tedavi sürecinde psikoterapi de oldukça önem arz ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

MS hastası Ayhan Kudu “Moral ve motivasyonumuz artıyor”

Kendisine MS teşhisinin Prof. Dr. Murat Terzi tarafından konulduğunu ve bu vesileyle tanıştıklarını söyleyen Ayhan Kudu ise "Hocamla beraber bu süreci devam ettiriyoruz. MS kampında yoga dersleri ve birçok etkinlik yapılıyor. Bunlar hastalar için oldukça faydalı çünkü moral ve motivasyonumuzu artırıyor. Elbette bir arada olsaydık daha güzel olurdu fakat malum şartlardan dolayı olamadık. Fiziksel olarak bir araya gelemedik belki ama sanal ortamda birlikteliğimiz devam ediyor. Buna da çok şükür." dedi.

23 Nisan - 17 Mayıs 2020 tarihleri arasında faaliyet gösterecek Online MS Okulu, Derneğin sosyal medya hesapları (Facebook ve İnstagram) üzerinden canlı yayınlarla gerçekleşecek.

Online MS Okulu sosyal medya hesapları:

Facebook:  https://www.facebook.com/Karadenizmultiplskleroz/
İnstagram:  karadenizmultiplsklerozdernegi

Haber ve Fotoğraflar: Samsun Gazetesi

X
Secure Login

This login is SSL protected