MENU

OMÜ’nün de Dâhil Olduğu Heyecan Verici 5 Projenin İmzaları Atıldı
31 Ocak 2020, Cuma - 23:52
Güncelleme: 03 Şubat 2020, Pazartesi - 11:18
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve TR83 Bölgesi’nde (Samsun, Çorum, Amasya, Tokat) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından koordine edilen 2019 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) ile Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.

OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulunun (MYO) geliştirdiği “Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi Projesi”nin de içinde olduğu 5 projenin imza töreni OKA Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Törene; Samsun Valisi Osman Kaymak, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Soğuk, Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Samsun İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) Genel Sekreteri Süleyman Karabük, OKA Genel Sekreter Vekili İbrahim Ethem Şahin, Samsun Büyükşehir Belediyesi Proje Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkan Vekili Hakan Çiftçi ile OKA temsilcileri ve projelerin başvuru sahibi kurum-kuruluşların temsilcileri katıldı.

CMDP kapsamında destek almaya layık görülen projeler; Samsun Lojistik Merkez Yatay Kapalı Depo Yapım Projesi (başvuru sahibi Samsun Ticaret ve Sanayi Odası), Samsun İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) İşlik Kapasitesinin Artırılması ve Ortak Kullanım Atölyesi Kurulması Projesi (başvuru sahibi Samsun Büyükşehir Belediyesi), Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi Projesi’nden (başvuru sahibi OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik MYO) oluştu.

Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu Risk Altındaki Çocuk ve Gençlere Yönelik Meslek Bilinci Kazandırma ve İstihdam Projesi ile başvuru sahipliğini Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığının yaptığı Samsun Yöresel Ürünleri Markalaşıyor Projesi de SOGEP bünyesinde desteklenmeye değer bulundu.

Vali Osman Kaymak “OKA ve çalışanlarının birikim ve tecrübeleri, çok daha iyi işlerin yapılacağına işaret ediyor”

İmzalar öncesi düşüncelerini paylaşan Samsun Valisi Osman Kaymak, OKA’nın bölgesel bir kuruluş olarak pek çok önemli işe öncülük ettiğini vurgulayarak “Gerek OKA’nın yeni binası gerekse Fuar Merkezi ve Lojistik Merkezi, büyük projeler olarak ilimizde dikkat çekiyor. OKA böylesine önemli işlere imza attı ve diğer projeleri de devam ediyor. Hükümetimizin yeni başlatmış olduğu Cazibe Merkezleri Destekleme Programı’nda OKA önemli destekler aldı. Ayrıca Samsun’un SOGEP’e dâhil edilmesiyle ilimizden 2 proje bu programa eklendi. Bu durum gösteriyor ki ajanslar kentimizdeki pek çok kalkınma alanına öncülük yapacaklar. OKA ve çalışanlarının birikim ve tecrübeleri, çok daha iyi işlerin yapılacağına işaret ediyor. OKA’nın kullandığı kaynak, sahip olduğu tecrübeye göre az, dolayısıyla bu kapsamda Bakanlık yetkililerine bizlerin önerileri olacak. O yönüyle ben bu 2 programı fazlasıyla önemsiyorum hatta bütün yardımların ajanslar üzerinden yapılmasıyla kalkınma anlamında iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.” dedi.

“Samsun’un yetkin bir proje birikimi var”

Projeli çalışmanın zorunluluk olduğuna dikkat çeken Vali Kaymak, sözlerinin devamında “Projeli çalışmayı öğrenmemiz lazım. Bu yönüyle hem Üniversitemiz ve ajanslar hem de Millî Eğitim Müdürlüğümüz ve sivil toplum kuruluşları itibarıyla Samsun’un yetkin bir proje birikimi olduğu kanaatindeyim. Bu da gösteriyor ki proje kültürünün bütün kurumlara yerleşmesi gerekiyor. İnşallah bu söz konusu projelerimiz de yeni projelere öncülük yapacaktır. Projelerin hazırlanmasında emek veren arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyor, bu değerli çalışmaların kentimiz ve kurumlarımıza hayırlı ve faydalı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Vali Osman Kaymak’ın konuşmasının ardından imza törenine geçildi. CMDP ve SOGEP kapsamındaki 5 projenin imzaları ise Vali Osman Kaymak, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fahri Eldemir ve OKA Genel Sekreter Vekili İbrahim Ethem Şahin tarafından atıldı. İmza töreni sırasında Vali Kaymak, projelerin özellikleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Yeşilyurt Demir Çelik MYO’nun 884 bin TL bütçeli projesi

Hazırladıkları Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi Projesi’ne ilişkin detaylar aktaran Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı ise projenin 884 bin 590 TL’lik bütçeye sahip olduğunu belirterek, bu bütçenin yüzde 10’unu OMÜ’nün karşıladığını, yüzde 90’ının da OKA tarafından finanse edildiğini söyledi.

Doç. Dr. Yıldızlı “Amacımız Samsun’da yaygın cerrahi alet üreticilerinin döküm açığını kapatmak”

Bu projeyle MYO bünyesinde bir dökümhane açacaklarını kaydeden MYO Müdürü Doç. Dr. Yıldızlı projeye dair şu bilgileri paylaştı: “Bu dökümhaneyle demir dışı yani titanyum ve alüminyum esaslı malzemeleri üreteceğiz. Amacımız Samsun’da yaygın cerrahi alet üreticilerinin döküm açığını kapatmak ve onların hurdalarını alıp, değerlendirerek tekrar sektöre sunmak. Türkiye’de buna benzer 10 adet dökümhane var, biz de 11.’sini açacağız. 180 metrekareye sahip ve yaklaşık 3 katlık bir dökümhane. İnşaatına başladık ve yapım aşamasında. Piyasada kum kalıbı dökümü var, bizimkinde ise mum kalıbı dökümü yapılacak. Yani mumdan parçalar üretilip, bunlar seramik kabuğa dönüştürülerek bu kabukların içine demir dışı sıvı metaller dökülecek, diğerlerinden farkı budur. İmalatçıların hurda ve firelerini tekrar ürüne dönüştüreceğiz, dolayısıyla nakliyat vs. gibi maliyetlerin de önüne geçmeyi planlıyoruz. Bir de bu dökümhanemiz sayesinde talaşlı imalata pek gerek kalmayacak yani ara kademeleri aşacağız. Çünkü sektörün oldukça çok işleme masrafları var. Bu masrafları da kullanacağımız yöntemle azaltmış olacağız. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde olan dökümhanenin benzerini MYO’umuza kazandıracağız.”

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP)

CMDP, ülke sathında daha dengeli bir yerleşme düzeninin sağlanması ve göçün kademeli olarak yönlendirilebilmesi için nispeten geri kalmış ve göç veren bölgelerde, bölgesel çekim merkezi niteliğini haiz şehirlerin katma değeri yüksek üretim, teknoloji, ihracat, istihdam ve yenilikçilik kapasitelerinin artırılmasını amaçlıyor. Program; Adana, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Hatay, Malatya, Mardin, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van ve Gaziantep illerini kapsamakta.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)

SOGEP ise uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, özel kesimin sosyal sorumluluk faaliyetlerini teşvik etmek, istihdam edilebilirliği artırmak, dezavantajlı bölgelerde üretkenlik ve yetenek gelişimine yönelik faaliyetler ile sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek amacıyla uygulanacak projeleri finanse etmek üzere eylül ayı itibarıyla ilan edildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected