MENU

OMÜ’de Kalite Kurulu Toplantısı Gerçekleşti
10 Aralık 2018, Pazartesi - 17:03
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 14:22
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yönetim Kurulu ve Kalite Komisyonu Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç başkanlığında ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın katılımıyla Senato Salonu’nda gerçekleşti.

Toplantıya; OMÜ rektör yardımcıları, Üniversite Genel Sekreteri, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve daire başkanları katıldı.

Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Yükseköğretimde İç Kalite Güvencesi Program Değerlendirme” konusu altında yaptığı konuşmasını 3 ana başlıkta topladı. Prof. Dr. Elmas sunumunda; kalite kurulu olarak kurdukları sistemden, üniversitelerin değerlendirilmesi aşamasından ve değerlendirmelerin kurumsal akreditasyona dönüştürülmesi çalışmalarından bahsetti.

Prof. Dr. Elmas toplantıda yaptığı konuşmada “Üniversitelerde kalite sisteminin kurulması önemli bir husus. Kalite sistemi kolaylıklar sağlayan bir sistem. Bir üniversitenin stratejisi ve hedefi olur. Bunu uygular ve gözden geçirir, iyiyse daha iyisini yapar, eğer kötüyse de ona göre önlem alır. İşte kalite bu kadar sade ve basit bir şeydir. Biz üniversiteler olarak değişen dünyaya ayak uyduracak mezunlar vermek ya da geleceğin liderlerini yetiştirmek istiyorsak bu doğrultuda gereğince önlem alıp, eğitim ve öğretim kısmında dersleri planlayarak değiştirmemiz gerekiyor. Ama bunları uygulamada zayıf olduğumuzu görüyoruz.” sözlerine yer verdi.

“Kurumsal iç kalite güvencesi, bizim üniversitelerden istediğimiz şey”

Aynı zamanda amaçlarının üniversiteleri yargılamak değil, bu söylenen hususlarda üniversitelerin ne aşamalarda bulunduğunu tespit etmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Elmas “Üniversiteleri bulunduğu yerden daha yukarı nasıl taşıyabiliriz ve bunun yöntemlerini birlikte nasıl paylaşırız? Amacımız bu. Üniversitelerin amaçları nedir? Hızla değişen dünyaya ayak uyduracak, yüksek bilgi ve beceriye sahip mezunlar yetiştirmek. Araştırma-Geliştirme (AR-GE) çıktılarını sayı ve nitelik olarak arttırmak ve bunu doğru yönetmek. Bu noktada ‘kurumsal iç kalite güvencesi’, bizim üniversitelerden istediğimiz şey. Üniversiteler; hedeflerini, misyonlarını, planlarını uyguluyor mu? Bunları gözden geçiriyoruz. Artık performans göstergeleri de çok önem kazandı. Bunlar kuruma has göstergeler. Bizim baktığımız hususlar; kurumun stratejisi var mı, süreçleri tanımlı mı, paydaşlar katılıyor mu, liderler bunu nasıl yönetiyor, kaynaklar ve yetkinlikler yönetiliyor mu, sürekli öğrenme ve iyileştirme nasıl sağlanıyor?” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ayrıca; yükseköğretim planlamada proaktif yaklaşımlar, istenen öğrenci profili, yükseköğretim için 7 değiştirici (değişen pedagoji, kişiselleştirilmiş öğrenme-uyarlamalı öğrenme teknolojileri, yeni nesil çevrim içi öğrenme, nesnelerin interneti, yetkinlik bazlı eğitim, sanal ve artırılmış gerçeklik, yapay zekâ) başlıklarından söz eden Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 2018 Öz Değerlendirme Raporu’ndan da kısa bilgiler verdi.

“Üniversite değerlendirmelerimizi tamamlamaya çalışıyoruz”

Prof. Dr. Elmas, YÖK Kalite Kurulu olarak yaptıkları çalışmalara dair “Üniversite değerlendirmelerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Dış değerlendirmelerin birinci turunda 115 üniversitemiz ele alındı. Şu an saha ziyaretleri var. Bu mayıs ayında da kalan diğer tüm üniversitelerimizin değerlendirmesini bitirmek istiyoruz” bilgisini paylaşırken, Yönetim Kurulu ve Kalite Komisyonu üyelerinden gelen soruları da cevapladı.

Toplantı, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in kısa bir teşekkür konuşmasının ardından Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a hediye sunmasıyla son buldu.



 

X
Secure Login

This login is SSL protected