MENU

KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu İkinci Toplantısı Kamu-Üniversite-Sanayi Aktörlerini Buluşturdu
04 Aralık 2018, Salı - 21:06
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 13:31
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ); 2018 yılının son Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısı’na bir kez daha ev sahipliği yaparak bölgenin ve kentin dinamiklerini buluşturdu.

Samsun Valisi Osman Kaymak’ın başkanlık ettiği ve OMÜ Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir ve Başkan Yardımcısı, Samsun Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Prof. Dr. Güray Erener, KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır, Ticaret İl Müdür Vekili Cemil Kocaoğlu, Samsun Teknopark Genel Müdürü Buğra Çolak, OMÜ TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz, Havza Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Acar, Samsun, Bafra, Havza ve Kavak Organize Sanayi Bölgeleri Müdürleri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) temsilcileri ile Samsun İŞKUR Müdürlüğü yetkilileri, Samsun Makine Mühendisleri Odası temsilcileri iştirak etti.

Altunsoy “Samsun’daki AR-GE merkezi sayısının artması yönünde girişimlerimiz sürüyor”

KÜSİ Kurul Üyelerinin, 2018 yılı faaliyetleri ile yaklaşan yeni yılın KÜSİ projeksiyonunu ele alıp izlenecek yol haritasına dair fikir ve değerlendirmelerini paylaştığı toplantının gündemini Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy sundu. Altunsoy, konuşmasında KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulunun yılda 2 kez toplandığını ve yapılan çalışmaların raporlanıp Bakanlığa sunulduğunu belirtti. KÜSİ’nin asıl hedeflerinden birisinin paydaşlar arasındaki sinerjiyi arttırmak olduğunu kaydeden İl Müdürü Altınsoy “Hâlihazırda ülkemizde 55 bin personel istihdam eden bin 55 araştırma-geliştirme (AR-GE) merkezi; 6 bin 100 personel istihdam eden 295 tasarım merkezi var. AR-GE merkezlerinden yalnızca 2’si ilimizde bulunuyor. Ayrıca hâlihazırda başvuru yapmış bir AR-GE merkezi de var. Bizler çalışma grubu olarak bu sayının arttırılması yönünde girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede sanayicilerimizi, sektör temsilcilerini ve Üniversitedeki akademisyenlerimizi buluşturmak suretiyle görevimizi yerine getirmeye gayret ediyoruz. Bu çabanın daha hızlı bir şekilde semeresini almak için yoğun çaba gösteriyoruz.” dedi.

Vali Kaymak “Tespit edilen alan ve konularda yoğunlaşılırsa bir sinerji oluşacaktır”

Açılış konuşmasını yapan Vali Osman Kaymak Üniversite ile kentin ve sanayinin iş birliği yapmasının çok anlamlı ve önemli olduğunu vurgulayarak “Bu anlamda kurullar ve komisyonlar oluşturulmuş. Samsun’da da bu konuda güzel çalışmalar var ama şüphesiz daha iyisini yapmak için kararlıyız. Bütün arkadaşların aynı anlayışta olduklarını düşünüyorum. Herkes daha yürekten inanarak kendi kurumuyla ilgili olarak hangi konularda Üniversiteyle ve Üniversite de kendi çalışmalarıyla ilgili olarak hangi kurumlarla iş birliği geliştireceğini tespit edip, o alan ve konularda yoğunlaşırsa gerçekten bir sinerji oluşacaktır. Bu sinerjiyle ortak sonuçlar ortaya çıkacak, bundan da şüphesiz hem Üniversitemiz hem kentimiz hem de ülkemiz ciddi manada yararlanmış olacaktır.” şeklinde konuştu.

Bu tür toplantıları işlevsel kılmanın kurul üyelerine bağlı olduğunu ifade eden Vali Kaymak, “Bu görevlerde olduğumuz müddetçe sorumluluklarımız çok fazla. Hepimizin görevleri bizlere emanet. Görevde kaldığımız sürece, neler kattığımız konusunda kendimizi sorguya çekmemiz gerekiyor. Görevli olanların dışında, buraya çağrılan sanayici arkadaşlarımız da bu kurulları işlevsel kılmak adına katkı sağlamalılar. Ben bu iş birliğini önemsediğimi belirtmek istiyorum. Bunun güzel sonuçlarını da bundan sonraki toplantılarda görmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Samsun’u üniversite ve eğitim kenti yapmak istiyoruz”

OMÜ’nün Türkiye’nin saygın üniversiteleri arasında olduğunu ve yeni kurulan Samsun Üniversitesiyle birlikte Samsun’u üniversite ve eğitim kenti yapmak istediklerini kaydeden Vali Osman Kaymak, “Üniversitelerimizin gelişmesi ve güçlenmesi, bulundukları kentle bütünleşmesine bağlı. Üniversite kendi çapında gayret ediyor ama kentten destek alamıyor veya kent üniversiteye koşuyor ama istediği ilgiyi göremiyorsa bunlar başarının önündeki en büyük engellerdir. Bunlar olmadan birbirimizi kucaklayalım, birbirimize anlayışla yaklaşalım, gerçek manada sonuç odaklı olarak çalışmalarımızı yürütelim.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Rektör Bilgiç “Elimizdeki olanaklardan somut ve sonuç odaklı işler çıkarmamız gerekiyor”

Ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de “Ev sahibi gibi görünüyoruz ama burası sizin eviniz ve Üniversitenin kapıları sizlere her zaman açık” sözleriyle katılımcıları selamlarken devletin Üniversiteye sağladığı imkânların, bütün kurum ve kuruluşların kullanımına açık olduğunu söyledi. Söz konusu iş birliğinin amacının, ülkemize daha iyi hizmet edebilmenin bir yolunu bulabilmek olduğuna işaret eden Rektör Bilgiç “KÜSİ hakikaten çok önemli, bunun farkındayız ama bunun gereklerini yerine getirebilmek için de yapılması zaruri olan yükümlülükler var ve bu sorumluluğu birlikte üstlenmemiz lazım. Her şey mevcut elimizde ve bu olanaklardan somut ve sonuç odaklı işler çıkarmamız gerekiyor. Zaten sanayicilerimizin ihtiyaçları söz konusu ve bu ihtiyaçlara cevap verebilecek başarılı akademisyenlerimiz var. Devletimiz de bunun farkında ve buna yönelik kanuni düzenlemeler yapıyor, kurullar oluşturuyor. İşte bu kurulların içerisinde olan bizler gereğini yerine getiremediğimiz müddetçe bu süreçten netice almamız mümkün değil. Bu çaba ve çalışmalardan somut sonuçlar çıkarmamız, başarıyı da beraberinde getirecektir.” sözlerine yer verdi.

Toplantı gündeminde yer alan sunumlardan ilkini “IPARD (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni) Programı Sanayi Sektörleri ile İlgili Destekler” başlığıyla TKDK İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan yaptı. Koordinatör Turan sunumunda, TKDK’nın; hayvancılık, işleme ve pazarlama (meyve ve sebze, su ürünleri, süt toplama, et ürünleri), kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, yenilenebilir enerji, kırsal turizm, zanaatkârlık ile ilgili ve yanı sıra katma değerli ürünlere yönelik verdiği desteklerin detaylarını katılımcılara aktardı.

Destek verdikleri firmaların TKDK projelerini hayata geçirerek kent ekonomisine ve istihdama önemli ve gözle görülür katkılar sunduğunun altını çizen İl Koordinatörü Turan, söz konusu projelerin sürdürülebilir olması için çalıştıklarını dile getirdi.  

“Aromatik bitkilerde Samsun marka yaratmalı”

Havza, Vezirköprü ve Ladik ilçelerinde tarımı yapılan defne, ısırgan ve oğul otu, kişniş, kuşburnu vb. aromatik bitkilerde Samsun’un ciddi potansiyele sahip olduğunu öne çıkaran Koordinatör Dr. Turan, bu bitkilerde kentin marka yaratması gerektiğini dile getirdi.

“Üniversite – sanayi iş birliğine adapte oluyoruz”

KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Kemal Yıldızlı ise yaptığı “2018 Yılı Temmuz – Aralık Dönemi Samsun İli KÜSİ Çalışmaları Bilgilendirme Sunumu”nda; firma ziyaretleri, mentorluk hizmetleri, projelendirmeler ve meslek yüksekokullarına dönük iş yeri eğitimleriyle üniversite – sanayi entegrasyonuna adapte oldukları ve dolayısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının beklentisi olan KÜSİ ara çıktıları ve nihai sonuçlarının alındığına dikkat çekti.

“Özel sektörü, aradığı tekniker adaylarıyla buluşturuyoruz”

İş yeri eğitimine gönderilecek öğrenci profilinin, özel sektör bazında dikkate alınmaya başlandığına vurgu yapan İl Temsilcisi Doç. Dr. Yıldızlı, imzalanan protokoller kapsamında OSB’lerde aranan tekniker adaylarını sektörle buluşturduklarını belirtti.

Doç. Dr. Yıldızlı sunumunda ayrıca, KÜSİ portalı, inovasyon karnesi hazırlanması, sanayi destekli tamamlanan lisansüstü tez sayısı, Samsun TGB’de yeni kurulan ve kurulacak akademisyen firmalarının sayısal veri ve sonuçları hakkında KÜSİ üyelerine bilgi verdi.

Toplantı, iyi niyet ve temennilerle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected