MENU

Hayata Alın Terini Katan Sektördeki Kadınlar
09 Mart 2019, Cumartesi - 21:32
Güncelleme: 06 Şubat 2020, Perşembe - 15:05
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Tüm dünyada ve Türkiye’de kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) de etkinlikler serisiyle kutlanırken, Mühendislik Fakültesinde “Sektörde Kadın” başlıklı konferansla iş yaşamının değişik sektörlerinde çalışan kadınlar odağa alındı.

Konferansta; çalışma hayatında yaptıkları kariyerle göz dolduran OMÜ Samsun Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan, Yeşilırmak Elektrik Perakende Satış A.Ş. (YEPAŞ) Hukuk Müşaviri Rahşan Erdoğan Yılmaz, Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk kadın gyrocopter (tek kişilik helikopter) pilotu ve HNG Havacılık CEO’su (üst düzey yönetici) Hatice Nur Gündoğdu, Ericsson Araştırma- Geliştirme (AR-GE) Direktörü Fatma Özdemir ve Ford Otosan İş Geliştirme Müdürü Esra Esmer davetli konuşmacı olarak yer aldı.

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Topluluğunca organize edilen ve Fakültenin konferans salonunda hayat bulan konferansa ayrıca; Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Karaca, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Program başlarken Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve arkasından İstiklal Marşı söylendi.

“Bu tür etkinlikler ileriki yıllarda kariyer planlarınıza ışık tutacaktır”

Açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Karaca, başka bir program nedeniyle konferansa katılamayan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli’nin selamlarını ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tebriği ile başarı dileklerini iletti. Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Karaca tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarken “Kendi iş sahalarında önemli roller üstlenen ve bugün aramızda bulunan değerli katılımcılara, bu etkinliğe verdikleri destekten ötürü şükranlarımızı sunuyor, etkinliğin hayata geçmesinde emeği bulunan herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu tip etkinliklerin, değerli öğrencilerimizin ileriki yıllarda kariyer planlarına ışık tutacak bilgiler içerdiğini düşünüyorum. Gün boyu sürecek bu etkinliğimizin verimli geçmesini temenni ediyor ve hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

“Kadınlar kendilerine inanmalı”

Ardından konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen akademisyenler adına söz alan Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Serap Karagöl, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri “Sektörde Kadın” adlı etkinliğin her geçen yıl daha da ilgi gördüğünü belirterek “Mühendislik başta olmak üzere bugün birçok meslek grubunda kesinlikle kadınların yer bulduğunu düşüyoruz. Ancak pek çok şirketin çalışanlarının cinsiyetine baktığımızda, özellikle mühendislik sektöründe erkeklerin daha baskın olduğu bir gerçek. Kadınların bu sektörde daha fazla yer alabilmeleri için öncelikle bilgi birikimlerine güvenmeleri, ‘ben yapabilirim’ demeleri ve kesinlikle kendilerine inanmaları gerekmektedir. Başta kadın meslektaşlarım olmak üzere şu an burada bizlerle olan bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Bu etkinliğimizin siz değerli misafirlerimiz için keyifli, öğrencilerimiz adına aydınlatıcı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Sonrasında konuşan Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Topluluğu Başkanı Sertap Sivri de düzenledikleri bu etkinlikler ışığında, kadınların iş hayatındaki başarılarını duyurmayı ve bu konuda toplumda oluşan ön yargıları kırmayı hedeflediklerini vurguladı. Topluluk Başkanı Sivri devamında “Bu sayede hem sektörde olan gelişmeleri hem de kadınların başarılarını kendilerinden öğrenmiş olacağız.” sözlerine yer verdi.

Sabah ve öğleden sonraki oturumlarla devam eden etkinliğin ilk konuşmacısı Samsun Teknopark TTO Koordinatör Yardımcısı Eda Beylihan, özellikle kadın bir mühendis olarak böylesine anlamlı bir organizasyonun içinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Lisansta katıldığım bütün etkinliklerde sürekli ufkumu büyütecek bir şeyler buldum”

Sunumunda, sanayinin bizzat içinde birçok zorluklarla karşılaştığını anlatan Beylihan sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimin göbeğinde yaklaşık bir yıl elimde kronometreyle çalıştım ve bundan hiçbir zaman gocunmadım. Ben bir üniversite mezunuyum, neden elimde kronometreyle bir operatörün işini ölçeyim diye düşünmedim. Sonradan kendimi geliştirerek ve iyileştirmelerle mesleğime bir şeyler katmaya çalıştım ve bu gelişimimi çalıştığım firmaya da gösterdim. Mesleki anlamda öğrendiğim her şeyi uygulamaya çalıştım. Durağan, kendini geliştiremeyen bir insan hayata ayak uyduramıyor. Sürekli kendinizi güncellemeniz ve iyileştirmeniz gerekiyor. Lisans eğitimimde her tür etkinliğe katılmaya çalıştım zira o etkinliklerde kendimi geliştirecek ve ufkumu büyütecek sürekli bir şeyler buluyordum.”

“Elimizin hamuruyla aslında birçok iş yapıyoruz”

Ülkemizde kadın-erkek eşitliği konusunda yapılacak iyileştirmelerin, kadınların çalışma hayatında daha da görünür olması adına pozitif yansımaları olacağına dikkat çeken Beylihan, dünyada kadınların çalışma hayatındaki profiline dair istatistikler sunarken devamında “Elimizin hamuruyla aslında biz kadınlar birçok iş yapıyoruz. Dünyada en güç işe alınan ve işten en önce çıkarılanlar maalesef kadınlar çünkü zayıf görülüyorlar. Cinsiyetimizden ötürü bize biçilen eş ve anne rolü. Çalışan kadın ve yönetimde yer alan kadın profili artık yeni yeni hayatımıza girmeye başladı.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında kadının gücünü gösteren bazı örnekler veren Eda Beylihan; Zübeyde Hanım, Nene Hatun, Halide Edip Adıvar ve Sabiha Gökçen’i hatırlatarak onları sevgi ve minnetle yâd etti.

Akabinde sunumunu yapan YEPAŞ Hukuk Müşaviri Rahşan Erdoğan Yılmaz ise konuşmasının başında hukukçu kimliği ile iş hayatında yaşadığı tecrübeleri anekdotlarla paylaşırken 8 Mart’ın ne ifade ettiğine dair tarihsel süreç ve bugünlere nasıl gelindiğinden söz etti.

“Kariyer olanakları kadınlar için hâlen kısıtlı”

Kadın istihdamının insanlık tarihi kadar eski olduğuna işaret eden Müşavir Erdoğan “Kadın istihdamının önemi günümüzde gittikçe artmakta. Kadının çalışmasının öncelikle kendisi için önemi büyük zira öz güvenini ve ekonomik özgürlüğünü kazanan kadın, ayakları yere daha sağlam basan bir birey olarak ülke ekonomisine ve iktisadi kalkınmaya kakı sağlayacaktır. Kadının iş yaşamında etkin bir biçimde rol alması, toplumsal yaşamda oldukça hızlı bir değişim sürecini beraberinde getirmekte. İş hayatında hâlen kısıtlı kariyer olanakları sebebiyle kadınların, erkek meslektaşlarından daha farklı koşullarda uğraş verdikleri bir gerçektir. Bunun yanı sıra genel anlamda kadınların çalışmasının büyük ölçüde ekonomik sayılan faaliyetlerden sayılmaması, çalışmaların kadın ve erkekler için farklı anlam ve içeriğe sahip olmasına neden olmakta. Bu arada cinsiyetçi iş bölümünün doğal bir sonucu olarak iş piyasasındaki işletmelerin genellikle erkek egemen bir özellik taşıması ve çalışma koşullarının erkeklere göre düzenlenmiş oluşu da kadın istihdamının farklı bir nitelik göstermesine yol açmakta.” ifadeleri kullandı.

“Kadınların enerji sektöründeki başarı öyküleri ilham verecektir”

İş yaşamının farklı sektörlerinde çalışan kadınların performanslarına ilişkin bilgiler aktaran YEPAŞ Hukuk Müşaviri Erdoğan, yanı sıra iş ve sosyal güvenlik hukuku açısından kadınların durduğu yeri, verdiği örneklerle gözler önüne serdi. Erdoğan konuşmasında, bir kadın olarak içinde yer aldığı enerji sektöründe kadınların bu sektöre katkılarını, hâlihazırda yarattıkları farkı ve gelecek için var ettikleri potansiyeli vurgulayarak onların bıraktıkları izler üzerinden anlamlı başarı hikâyelerine yer verilmesinin önemine değindi. Erdoğan bunun önemini ise “Kültür ve devamlılık içeren, yanı sıra bütünleşmiş ortak miras olarak algılanıp yazılacak bu başarı öyküleri; kadınların enerji sektörüne olan bağlılık hissini ve bu sektöre verdikleri değeri arttıracak ve ilham kaynağı olacaktır.” sözleriyle aktardı.

Havacılık sektöründeki kadın sayısı sadece 4 bin

Diğer davetli konuşmacı olan Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk kadın gyrocopter pilotu ve HNG Havacılık CEO’su Hatice Nur Gündoğdu da sunumunda; havacılık sektöründe çalışırken pilot olmaya karar verdiğini ve bunun için çok çalıştığını, hep merak edip araştırdığını ve sonunda nasıl Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk kadın gyrocopter pilotu olma başarısı gösterdiğini katılımcılarla paylaştı. Havacılıkta kadın çalışanların sayısının sadece 4 bin civarında olduğunu belirten Gündoğdu “Bu alanda da kadınların çok başarılı olduğuna tanık oluyoruz ve azimleriyle başarılı olan bu kişilerin desteklenmesi kadınların geleceği açısından çok büyük bir önem arz ediyor. İnanır ve pes etmeden çalışırsanız hayalleriniz gerçeğe dönüşür.” dedi.

“Cinsiyet, yaş, ırk, dil gibi çeşitlilikleri arttırırsak farklı bakış açılarına sahip olabileceğiz”

Davetli konuşmacılardan Ericsson AR-GE Direktörü Fatma Özdemir ise konuşmasında firma ve şirketlerdeki çeşitliliğin arttırılması gerektiğinin altını çizerken “Cinsiyet, yaş, ırk, dil gibi çeşitlilikleri arttırırsak farklı bakış açılarına sahip olabileceğiz ve işin üstesinden rahatlıkla gelebileceğiz yahut yaşadığımız bir sorunu daha kolay çözüme ulaştırabileceğiz. İş yerinde ve hayatlarımızda denge olması için kadın-erkek fark etmeksizin farklı bakış açılarına ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

Mesleğini tutkuyla yapmak ve her zaman amatör bir ruha sahip olmak

Ailesi ve öğretmenlerinin tıp okumasını isterken hayallerinin peşinden gidip İstanbul Teknik Üniversitesinde İşletme Mühendisliği okuyan Ford Otosan İş Geliştirme Müdürü Esra Esmer de bir kadın olarak zorlu kariyer basamaklarını nasıl tırmandığını katılımcılara aktardı. Mesleğini tutkuyla yapmanın ve her zaman amatör ruha sahip olmanın başarıyı getirdiğini söyleyen Müdür Esra Esmer, salondaki öğrencilere “Başarılı bir kariyer için ilk adımın, sevdiğimiz ve istediğimiz mesleği yapmaktan geçtiğini aklınızdan çıkarmayın. Hayallerimizin peşinden gitmek ve inandığımız işi yapmak bizi mutlak başarıya ulaştıracaktır.” tavsiyesinde bulundu.

Gün boyu süren etkinliğin sonunda, iş yaşamında başarılarıyla öne çıkıp rol model olan davetli konuşmacılara, plaket ve de Üniversitede adlarına dikilen fidanların sertifikaları takdim edildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected