MENU

Haber Spikeri Pınar Erbaş'dan Etkili İletişim ve Hitabet Semineri
12 Aralık 2018, Çarşamba - 10:51
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 13:11
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Show TV Ana Haber Bülteni hafta sonu sunucusu Pınar Erbaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) "Etkili İletişim ve Hitabet" semineri verdi.

OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde, OMÜ Gençlik Kulübü ve Atakum Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen etkinliğe Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“İyi bir haberci olmak için çıktım yola”

Meslek yaşamına nasıl başladığını anlatarak başladığı konuşmasında Pınar Erbaş "İyi bir haberci olmak için çıktım yola. Gazetede muhabirlikle başladım. Dolayısıyla  televizyon haberciliğine uzaktım. Bana da televizyon kapısı açıldı. İlk kamera deneyimimi de ana haberde yaşadım. Kimi insan kendini izlemeye dayanamaz. Ama ben çok faydasını gördüm. Duruşumu, sesimi, elimi, kolumu nasıl kullanmam gerektiğini öyle öğrendim. İşe ilk başlayanlar için haber toplantısına girmek zor bir deneyimdir. O üçüncü sayfa diye tabir ettiğimiz haberlerin ajans görüntülerinde ham hallerini, yani olayı tüm çıplaklığıyla görünce afallayıp kalırsınız. Ben de öyleydim." ifadelerini kullandı.

“Haberi sevdiğim için bu mesleği yapıyorum”

Meslek hayatının detaylarına değinen Erbaş "Her haberi, öncesinde izlemem ve ona hâkim olmam gerekli diye düşünüyorum. Şahsen mesleğim bu olduğu için izlemiyorum haberleri. Zaten haberi sevdiğim için bu mesleği yapıyorum. İnanın, akşam internette kulaklığımdan yorum-analiz programlarının tekrarlarını dinleyerek uyuyorum. Kulağa garip gelebilir ama ben böyle çok mutluyum. Gündem takibi, mesleğim icabı yapmak zorunda olduğum bir şey değil. Aksine, yapamazsam kendimi hayattan kopmuş gibi hissediyorum. Bu işte önemli olan; ne olup bittiğine hâkim bir şekilde haberi karşı tarafa yansıtabilmektir." sözlerine yer verdi.

“Diyaframdan nefes almayı alışkanlık hâline getirin”

Etkili iletişim ve hitabetin öneminden söz eden Erbaş "İnsanlar genelde cümleleri daha uzun kurarak daha etkili konuştuğunu düşünür fakat bu karşı tarafın dikkatini çekmek için doğru bir yol değildir. Bir insanın odak noktası, 45 saniye ile 3 dakika arasında sınırlıdır. Dolayısıyla ana konuyu başlangıçta söyleyerek ilginin çekilmesi ve cümleleri kurarken doğru nefes kullanılması; hem karşı tarafta güven oluşturur hem de kendinizi çok daha iyi bir şekilde ifade etmenizi sağlar. Doğru nefes kullanımı ise diyaframdan nefes almayı alışkanlık hâline getirdiğinizde gerçekleştir. Bunu başardığınızda kendinizi daha iyi hissederek karşınızdakine fikir ve görüşlerinizi daha net bir biçimde aktarabileceğinizi fark edeceksiniz." şeklinde konuştu.

Karşılıklı etkileşim içerisinde devam eden program, davetlilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Haber: Hüseyin Özkan

X
Secure Login

This login is SSL protected