MENU

1.Ulusal Tarımsal Biyoteknoloji Kongresi
02 Haziran 2016, Perşembe - 09:35
Güncelleme: 02 Haziran 2016, Perşembe - 09:56

Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü “1. Ulusal Tarımsal Biyoteknoloji Kongresi“ düzenledi.

OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan konferansın açılışına Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Okumuş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Okumuş yaptı. Okumuş konuşmasında 2009 yılında kurulan Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü hakkında bilgi verdi. "Son 20 yıldır tarımda yeni teknolojilerin uygulanması gündeme gelmiş ve genetiği değişmiş organizmalar hayatımıza girmiştir. Bununla beraber dünya sağlık örgütüne göre 170 milyon kişi yetersiz beslenmekten dolayı ölmektedir. Artan dünya nüfusuna göre 20 ya da 30 yıl içerisinde gıdamızı arttırmamız gerekmektedir. Eldeki tarım alanlarından daha yüksek verim almak zorunludur. Son 20 yılda ürün geliştirmede özellikle Ziraat Fakülteleri bu konuya yoğun bir şekilde eğilmişlerdir Uygulanan klasik ıslah teknolojisi hızla gelişme göstermiş ve değişik teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır.” dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt ise özellikle Tarımsal Biyoteknolojiye odaklanmak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kurt, "Ülkemizin Biyostratejik yapısına baktığımızda özellikle biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın 11 temel gen merkezinin ikisinin Türkiye coğrafyası üzerinde bulunmuş olması ülkemizin gen kaynaklarının ne derece önemli olduğunu ve biyolojik çeşitliliğin yararlarını ve dolayısıyla bu konuda yapılması gereken çalışmaların ne kadar önem taşıdığını gösteriyor. Bu da biyoteknolojinin ne kadar elzem olduğunun altını çizmektedir" diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan’ da biyoteknoloji alanının günümüzde kazandığı önemin altını çizdi."Biyoteknoloji o kadar zengin bir alan ki ilaçtan tutun gıdaya kadar birçok konuda araştırmaya açık bir yapı. Bizimde İleri Teknolojiler Araştırma Merkezini kurduğumuzda bunun 3 temel bölümünden birisi biyotekneloji bölümüydü. Türkiye’de 4-5 yıl içinde biyoteknoloji çok önemli yerlere geldi ve bu ilerleme giderek artacak. Bu konuda çok tartışmalı alanlar( Gen aktarımı, GEDEO’lu ürünler v.b )var. Ama insanların beslenmesi gerekiyor ve dünya nüfusu da sürekli artıyor. Her ne kadar ilerlemiş ülkelerde nüfus yaşlansa da az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde nüfus artmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından 3 gün sürecek olan konferansın ilk oturumuna geçildi. Konferans boyunca toplam yedi oturum gerçekleştirilecek ve konferansın son günü Kızılırmak Deltası Kuş Cennetine gezi düzenlenecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected