MENU

Engelliler Haftası’nda Öğrenci Toplulukları Engelli Bireylerin Sesi Oldu
15 Mayıs 2024, Çarşamba - 22:00
Güncelleme: 05 Temmuz 2024, Cuma - 10:47
A+ A-

Tüm dünyada özel olarak kutlanan “10-16 Mayıs Engelliler Haftası”nda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ve mensupları da farklı dernek ve kuruluşların paydaşlığında düzenledikleri “Engelsiz Yaşam Etkinliği”nde engelli bireylerin maruz kaldığı zorlukları anlamak-anlatmak ve onlara destek olmak için bir araya geldi.    

OMÜ’nün merkez Kurupelit Yerleşkesi’ndeki Yaşam Merkezi’nde Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde, OMÜ Engelli Öğrenci Birimi, Özel Eğitim Topluluğu, Konuşan Eller Öğrenci Topluluğu ile İşitme ve Denge Topluluğu yürütücülüğünde gerçekleştirilen etkinlikte engelli bireylerin toplumsal hayata diğer kişilerle adil şartlarda katılım sağlamasına yönelik farkındalık ve duyarlılık oluşturmak amaçlandı.

Pek çok dernek ve kuruluş yer aldı

Etkinlikte; Down Sedromlu Çocuklar ve Aileleri Eğitim Dayanışma Derneği (DOWN-ÇED), Samsun Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği, Amisos 55 Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü, Altınokta Görme Engelliler Derneği, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ile OMÜ Görme Engelli Birimi, Merkez Kütüphane, İşitme ve Denge Topluluğu, Konuşan Eller Topluluğu ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı stant açtı.

Öğrenciler hazırladıkları materyal, broşür ve kitapçıklarla farkındalık yarattı

Stantlarda engelli gruplarına dair hazırlanan materyaller, broşür ve kitapçıklara yer verildi ve görevli öğrenciler tarafından ziyaretçilere engelli gruplarının özellikleri hakkında bilgi verildi. Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı standında da ebru sanatının birbirinden güzel örnekleri sergilendi. Ayrıca, DOWN-ÇED ve Amisos 55 Engelliler Gençlik ve Spor Kulübünden gelen özel gereksinimli bireylerle de masa etkinliği yapıldı.

Engelli bireylerin rap gösterisi sevgi seline dönüştü

OMÜ’nün ev sahipliğindeki etkinlikte bunların yanı sıra, Down sendromlu öğrencilerin rap gösterisi sevgi seline dönüşürken, Amisos 55 Engelliler Gençlik ve Spor Kulübündeki özel gereksinimli bireylerle koro hâlinde müzik dinletisi verildi.

Öte yandan İşitme ve Denge Topluluğu ve Konuşan Eller Topluluğu ise hazırladıkları ortak stantta işitme-tarama cihazları ve materyallerini sergiledi.

SKS Daire Başkanı Kural: “Engelli öğrenciler özellikle OMÜ’yü tercih ediyor”

Etkinlikle ilgili düşüncelerini aktaran Sağlık Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanı Güngör Kural, engelsiz üniversite olma yolunda çok önemli adımlar atan OMÜ’yü, engelli öğrencilerin özellikle tercih ettiğini dile getirdi.

“Engellilik, aynı zamanda farklılıkların kabul edilmesi ve saygı duyulması gereken bir zenginlik olarak görülmeli”

Engelli ve dezavantajlı öğrencilerin eğitim ortamlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Daire Başkanı Kural, “Organize ettiğimiz bu etkinlikler sayesinde engelli bireylerin yaşadığı sıkıntı ve zorluklara dikkat çekerek daha kapsayıcı ve daha eşitlikçi bir hayata yönelik girişimlerin hayata geçirilmesini teşvik etmek istiyoruz. Engellilik, aynı zamanda farklılıkların kabul edilmesi ve saygı duyulması gereken bir zenginlik olarak görülmeli. Onların yaşadığı sıkıntıları aşmalarında, yaşamlarını kolaylaştırmada ve daha fazla destek görmelerinde hepimize önemli ve ciddi sorumluluklar düşüyor. Sadece bu haftada değil, hayatın her anında engelli bireylerle dayanışma içinde olmalıyız. Ayrımcılığın karşısında durarak bu grupların eğitim, sağlık, istihdam ve toplumsal hayata katılım olanaklarını arttırmak her şeyden önce insani ve vicdani bir görevdir.” diye konuştu.

Yoğun ilgiyle karşılanan “Engelsiz Yaşam Etkinliği”, dans ve halk oyunlarıyla sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected