Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) iş birliğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve millî iş odaklı sosyal ağ projesi olan "JobSocial" adlı mobil uygulama, bünyesindeki uzman arama motoruyla akademik bilginin sektöre hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda gençlere iş bulma ve staj imkânı da sunuyor.
OMÜ’deki akademisyenlerden ve öğrencilerden oluşan 10 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen “JobSocial” mobil uygulaması, içerdiği yapay zekâ özellikleriyle dikkat çekiyor. Uygulama, kullanıcılarına makale, patent ve proje paylaşımı yapma, gönderi yayınlama, uzmanlar ile iletişime geçme, firma arama, iş ilanı verme veya arama, staj ilanı verme veya arama gibi özellikler sunmasının yanı sıra yapay zekâ destekli iş ilanları ile CV eşleştirme imkânı da sağlıyor. Bu özellikler sayesinde uygulama sayesinde üniversite ile sanayi arasında dijital bir köprü oluşturulması hedefleniyor.
Uygulamanın kurulum sürecinden ve hedeflerinden bahseden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, şu değerlendirmeleri yaptı:
"OMÜ olarak tamamen yerli ve millî bir sosyal ağ olan bu platformu geliştirdik. Bu platform, bilginin kontrol edilmesini, değerlendirilmesini ve yeni atakların yapılabilmesini sağlayacak bir yapıya sahiptir. Uygulama marketlerinde yer alan bu platform, akademik bilginin sektöre hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlarken, öğrencilerin staj veya iş arayışlarında ve sektörün nitelikli çalışan arayışında yapay zekâ destekli doğrudan eşleştirme sağlamaktadır. Yerli ve millî olması, verinin kontrolünün elde tutulması ve geleceği yönlendirebilmemiz açısından son derece önemlidir. Bu platform, verinin analiz edilmesi, kontrol edilmesi ve uygun isimlerle en kısa sürede buluşturulması amacıyla hizmet vermektedir. Platform, sadece OMÜ değil Türkiye'deki tüm akademik birikim ve sektörlerin hizmetine sunulacak bir platformdur.
Üreten sektör, bizim birinci derecede muhatabımızdır. Üretilen patentlerin ilgili sektörlere doğrudan ulaştırılması ve ilgi duyulan patentlerin belirlenmesi için çalışıyoruz. Uzman arayışı yapmak isteyenler için kolaylık sağlayan bir yapay zekâ aracı geliştiriyoruz. Öğrenciler için nitelikli iş bulma ve staj imkânlarını artırmayı hedefliyoruz. Bu platform, doğrudan yapay zekâ eşleştirmesiyle üniversitedeki birikimin sektöre ve topluma sunulmasını sağlayacak bir ağdır. Üniversitedeki patentlere erişim imkânı ve ilgili patentlerin doğrudan ilgililere ulaştırılması sağlanacaktır.”
OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda proje koordinatörü olan İsmail İşeri ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu, yerli ve millî bir sosyal ağ projesidir. OMÜ ile TTO'nun iş birliğiyle geliştirildi. Projenin en önemli özelliği üniversite ve sanayi arasında dijital bir köprü oluşturmaktır. Bu özellik, akademide oluşan bilgi birikiminin en hızlı şekilde ilgili kişilere ulaşmasını sağlar. Bu platform, kişilere, firmalara ve tüm akademisyenlere bilginin paylaşılmasını sağlar.
Uygulama, 2,5 yıllık bir emeğin ürünüdür ve birçok önemli özelliği içinde barındırır. Bunlardan birincisi yapay zekâ temelli bir eşleştirme algoritmasıdır. Örneğin yapay zekâ alanında çalışan bir akademisyen, ilgili bir makale paylaştığında, bu makalenin ilgi duyan diğer sosyal ağ kullanıcılarına ulaşmasını sağlar. Bu sayede bilgi, en hızlı ve doğru şekilde ilgili kişilere ulaşır. Bilginin daha hızlı bir şekilde ürüne dönüşmesi ve ülkemize katma değer oluşturması açısından bu proje önemli bir rol üstlenmiştir.
Uygulamada, firmalara büyük kolaylıklar sağlıyoruz. CV’leri içeriklerine göre yapay zekâ aracılığıyla iş ilanları ile eşleştirerek daha hızlı bir kullanıcı deneyimi sunuyoruz. Ayrıca güçlü bir arama motoru sayesinde istenilen uzmanlık alanına sahip kişileri bulma imkânı da sunuyoruz.”